[80 B3] Wymiana przycisku ogrzewania szyby
[80 B3] Wymiana przycisku ogrzewania szyby
Głupia sprawa :mrgreen:
Nie chce działać przycisk ogrzewania tylnej szyby, tzn. działa ale trzeba go cały czas trzymać wciśniętego palcem, co na dłuższą metę jest odrobinę uciążliwe
Wyciągnałem więc stary wg rad z forum, tzn. najpierw plastik (który wyskoczył z kosmiczną prędkością 2cm od mojej głowy i wylądował w bliżej nieokreślonym miejscu, poszukiwania trwają ), potem delikatnie kombinerkami resztę. Wyszedł już prawie cały ale czuję, że wyraźnie cos go tam w środku trzyma i nie chce puścić (wrażenie jakby jakaś sprężyna, albo kabel). Nie chcę szarpać na siłę, ale co z tym dalej zrobić?
Nie chce działać przycisk ogrzewania tylnej szyby, tzn. działa ale trzeba go cały czas trzymać wciśniętego palcem, co na dłuższą metę jest odrobinę uciążliwe
Wyciągnałem więc stary wg rad z forum, tzn. najpierw plastik (który wyskoczył z kosmiczną prędkością 2cm od mojej głowy i wylądował w bliżej nieokreślonym miejscu, poszukiwania trwają ), potem delikatnie kombinerkami resztę. Wyszedł już prawie cały ale czuję, że wyraźnie cos go tam w środku trzyma i nie chce puścić (wrażenie jakby jakaś sprężyna, albo kabel). Nie chcę szarpać na siłę, ale co z tym dalej zrobić?
- Norbas
- Forum Audi 80
- Imię: Norbert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
to czekaj dam Ci foty jak to wyglada od tylca
zdjecie od przodu.
a to od tyłu, zaczepy są oznaczone czerwonymi kólkami
teraz tak jak masz zaślepke gdzie nie ma włacznika tylko jest sama ramka to weź ją podważ i wyciągnij, potem wsadz palca i spróbuj wycisnąć od tyłu przełacznik, musisz to z siłą zrobić ale tak żebyś nie ułamał ramki, lub pod ramke wcisnąć płaski śrubokreci od dołu i góry.
zdjecie od przodu.
a to od tyłu, zaczepy są oznaczone czerwonymi kólkami
teraz tak jak masz zaślepke gdzie nie ma włacznika tylko jest sama ramka to weź ją podważ i wyciągnij, potem wsadz palca i spróbuj wycisnąć od tyłu przełacznik, musisz to z siłą zrobić ale tak żebyś nie ułamał ramki, lub pod ramke wcisnąć płaski śrubokreci od dołu i góry.
Dobrze rozumiem, że częściowo Ci się wysunął? W takim razie sprawdź czy u góry i u dołu widzisz te blaszki (zaznaczone na zdjęciu kolegi). Jeśli wychodzą obie to pewnie trzyma kabel. Jeśli jednej nie widać, to pewnie się wygięła i to ona trzyma. Wtedy najlepiej wyjąć całą ramkę i od tyłu ścisnąć te blaszki i wypchnąć przycisk. Na siłę nie ma co ciągnąć, bo na 99% ramka pęknie.
Dzięki za foty Norbert
No więc tak, probowałem dzisiaj i blaszki wyszły normalnie, nic się nie wygięło. Dziwne jest to, że porównując z nowym przyciskiem i zdjęciem Norberta, patrząc od góry jak kończy się blaszka to kończy się przycisk. A u mnie dalej jest plastik i coś to wszystko trzyma, że nie da się wyjąć. Możliwe żeby przycisk wyszedł razem z gniazdem? :shock:
Mam dwa przyciski a obok półeczkę, nie mam za bardzo pomysłu jak to wymontować żeby uzyskać dostęp od tyłu...
No więc tak, probowałem dzisiaj i blaszki wyszły normalnie, nic się nie wygięło. Dziwne jest to, że porównując z nowym przyciskiem i zdjęciem Norberta, patrząc od góry jak kończy się blaszka to kończy się przycisk. A u mnie dalej jest plastik i coś to wszystko trzyma, że nie da się wyjąć. Możliwe żeby przycisk wyszedł razem z gniazdem? :shock:
Mam dwa przyciski a obok półeczkę, nie mam za bardzo pomysłu jak to wymontować żeby uzyskać dostęp od tyłu...
Teraz wszystko jasne :mrgreen:
Więc udało mi się już jakoś z trudem odpiąć tę wtyczkę, przycisk nadaje się tylko do kosza. Niestety, jest to tak ciężko osadzone, że nie wcisnę tam nowego bez dostania się do tej kostki od tyłu.
Da radę wyciągnąć jakoś tę półeczkę? Bo nie chciałbym na razie ruszać drugiego przycisku.
Więc udało mi się już jakoś z trudem odpiąć tę wtyczkę, przycisk nadaje się tylko do kosza. Niestety, jest to tak ciężko osadzone, że nie wcisnę tam nowego bez dostania się do tej kostki od tyłu.
Da radę wyciągnąć jakoś tę półeczkę? Bo nie chciałbym na razie ruszać drugiego przycisku.
No właśnie dało radę ją wyciągnąć na tyle, że odpiąłem przełącznik, ale nie na tyle żeby ją zaczepić i zamontować nowya nie zaczepiłeś sobie tej kostki, żeby ją wpiąć do nowego przełącznika
Jak taka pierdoła może sfrustrować człowieka
Tak właśnie myślałem, spróbuję to wykręcić, jak znajdę tak mały śrubokręt.Półeczkę możesz wyjąc tylko musisz wykręci śrubke (jest na tylnej sciance półki) ale wtedy muszisz też wyjąc 2 przycisk.
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2010, 16:43 przez Crotomz, łącznie zmieniany 1 raz.
- Norbas
- Forum Audi 80
- Imię: Norbert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
skoro nie udało ci sie zachaczyć to musisz ją spróbować wycisnąć jak przełącznik jak nie bedziesz mógł tak to wyjmij radio i od dołu są takie otwory i spróbuj ja za pomoco palcami wyciągnąć, demontaż półki to ostateczność. Jak już dojdziesz do kostki to od tyłu trzymaj palcem. i zanim włożysz sprawdz czy wszystko działa