[ B4 1,9TDI 1Z]wymiana uszczelki pod chłodniczką oleju
-
- Forum Audi 80
- Imię: Krzysztof
- Model: Audi A6
- Nadwozie: Sedan
- Kontakt:
[ B4 1,9TDI 1Z]wymiana uszczelki pod chłodniczką oleju
więc tak- potrzebne nam będą klucze (na zdjęciu),odkręcamy filtr oleju , potem klucz 27 oczkowy odkręcamy tą dużą śrubę,trzymającą chłodniczkę,następnie wyjmujemy chłodniczkę i wymieniamy uszczelkę, wszystko oczywiście ładnie czyścimy czystą szmatką po założeniu nowej uszczelki skladamy w odwrotnej kolejności ;-)aha nie zapomnijmy o filtrze oleju oczywiście :mrgreen: p.s. śrubokręta użyłem do wyjęcia uszczelki z chłodniczki
-
- Forum Audi 80
- Kontakt:
ciekło nie tak bardzo ale ciekło a że nie lubię jak mi coś z silnika cieknie (choćby kropla) <ok> to odrazu robię <ok>wiesz co tak myślę że ta duża śruba jak jest słabo dokręcona to przy odkręcaniu filtra oleju może się odkręcać bo przecięż szpilka jest ta sama i do filtra i do chłodniczki i za którymś tam razem przy wymianie filtra oleju możemy niechcący popuścić chłodniczkę także jestem za tym żeby za każdym razem dokręcić tą śrubę trzymającą chłodniczkę (oczywiście z umiarem) albo przynajmniej sprawdzić
-
- Forum Audi 80
- Kontakt:
masz jeszcze inne zdjęcie <ok> to jest właśnie chłodniczka oleju a pod nią jest filtr oleju (tą strzałką zaznaczyłem czujnik położenia wału)wymiana tej uszczelki zajęło mi 20minut <ok> pamiętaj żeby dobrze dokręcić tą nakrętkę dużą która trzyma chłodniczkę aha uszczelka kosztuje 9zł jak coś to dam ci tlf.na pw i wszystko ci wytłumaczę i jeszcze zdjęcie uszczelki
- Spietyq
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
Najlepiej wymienić sobie te obie uszczelki przy okazji wymiany oleju
1. pierścień uszczelniający do chłodniczki oleju 038 117 070 A, wymiar 59x5 zdjęcie jak wygląda pierścień zamieścił kolega gibaj
2. Uszczelka pod korpus filtra oleju 028 115 441 C
Tak jak napisał gibaj najpierw odkręć filtr oleju następnie chłodniczkę być może nie będzie chciała zejść puknij delikatnie z góry chłoniczkę to na pewno wyskoczy na końcu korpus jest przykręcony na trzy śruby imbusowe, w zależności jak mamy ustawioną chłodniczkę musisz zdjąć najpierw chłodniczkę bo możesz nie dojść do trzeciej śruby. Koledzy mówią, że nie trzeba spuszczać płynu chłodniczego przy ściąganiu chłodniczki, nie chciałem ryzykować ja zdejmowałem węże bo przy okazji wymieniałem jeden z węży.
1. pierścień uszczelniający do chłodniczki oleju 038 117 070 A, wymiar 59x5 zdjęcie jak wygląda pierścień zamieścił kolega gibaj
2. Uszczelka pod korpus filtra oleju 028 115 441 C
Tak jak napisał gibaj najpierw odkręć filtr oleju następnie chłodniczkę być może nie będzie chciała zejść puknij delikatnie z góry chłoniczkę to na pewno wyskoczy na końcu korpus jest przykręcony na trzy śruby imbusowe, w zależności jak mamy ustawioną chłodniczkę musisz zdjąć najpierw chłodniczkę bo możesz nie dojść do trzeciej śruby. Koledzy mówią, że nie trzeba spuszczać płynu chłodniczego przy ściąganiu chłodniczki, nie chciałem ryzykować ja zdejmowałem węże bo przy okazji wymieniałem jeden z węży.
-
- Forum Audi 80