[B4 1.9tdi 1Z] Filtr paliwa - srubka?
[B4 1.9tdi 1Z] Filtr paliwa - srubka?
Witam, chciałem się upewnić do czego służy ta śrubka na zdjęciu w dokręcanym korpusie na filtrze paliwa, prawdopodobnie to odpowietrzanie, ale nie mam pewności?
A jeśli odpowietrzanie, to przy wyłączonym, czy włączonym silniku się ja odkręca?
Jak przeprowadzić prawidłowo odpowietrzanie filtra i układu paliwowego?
A jeśli odpowietrzanie, to przy wyłączonym, czy włączonym silniku się ja odkręca?
Jak przeprowadzić prawidłowo odpowietrzanie filtra i układu paliwowego?
To mozna zamiast wymiany filtra, to co jakis czas tylko spuszcac paliwa troche z dna filtra, zeby pozbyc sie zanieczyszczeń?MUNIOR pisze:Ta śrubka służy np.do tego ,zeby spuszczając z odstojnika na dole filtra to co tam się nazbiera ,poleciało wiecej niż parę kropel ,po jej odkręceniu
W zasadzie co ile czsu powinien byc wymienieny lub co ile tys km?
Ostatnio zmieniony 03 paź 2010, 18:10 przez TDI80, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Krzysztof
- Model: Audi A6
- Nadwozie: Sedan
- Kontakt:
ja wymieniam wszystko co 10tys.ale wiesz jak kto woli <ok>TDI80 pisze:To mozna zamiast wymiany filtra, to co jakis czas tylko spuszcac paliwa troche z dna filtra, zeby pozbyc sie zanieczyszczeń?MUNIOR pisze:Ta śrubka służy np.do tego ,zeby spuszczając z odstojnika na dole filtra to co tam się nazbiera ,poleciało wiecej niż parę kropel ,po jej odkręceniu
W zasadzie co ile czsu powinien byc wymienieny lub co ile tys km?
generalnie nie ma jakiejs reguly na wymiane filtra paliwa zalezy gdzie tankujesz jak tankujesz czesto na roznych stacjach to dobrze wymienic ten filtr co 7 tysiecy bo nie jest az taki drogi a jak ktos tankuje zawsze na tych samych sprawdzonych stacjach to co 15 tys i bedzie good wiem z wlasnego doswiadczenia
No wiesz nie miąłem tutaj na myśli, ze cale życie samochodu na jednym filtrzegibaj pisze:ja wymieniam wszystko co 10tys.ale wiesz jak kto woli <ok>
tylko, ze dłuższa prace filtra nie np 10 a 30tys, w każdym razie wymieniłem wczoraj,
wiec nie jest tak źle a to zawartość na zdj, tego co było w nim, jaks pomarańczowa maź, to całość tych zanieczyszczeń po jakis ponad 20tys km, pytanie co to, jakieś wodne zanieczyszczenia, takie pomarańczowe?
ps. to całość zanieczyszczeń od założenia, nie były zlewane nigdy, wiec nie wiem czy to dużo, czy mało, oglądaliście, co w waszych filtrach siedziało?
[ Dodano: 2010-10-03, 18:29 ]
A co do części eksploatacyjnych, to najdroższy, płaciłem 100zl za knecht'a KC69,Thomas3 pisze:generalnie nie ma jakiejs reguly na wymiane filtra paliwa zalezy gdzie tankujesz jak tankujesz czesto na roznych stacjach to dobrze wymienic ten filtr co 7 tysiecy bo nie jest az taki drogi a jak ktos tankuje zawsze na tych samych sprawdzonych stacjach to co 15 tys i bedzie good wiem z wlasnego doswiadczenia
niedroga może jakaś chińszczyzna? Co do stacji to w 99,98% tankuje na bezobsługowych NESTE, nie wiem jak oceniacie paliwo z tych stacji?
No właśnie przez niego strzykawką dolewałem paliwa, tylko nie wiedziałem, czy później ma być poluzowany, czy dokręcony przy odpalonym silniku.goldi j51 pisze:jak ci się nie chce wlewać do filtra ropy przykręcasz pusty filtr i odkręcasz tą śrubkę i przez niego możesz wlać ropę przez mały lejek
Teoretycznie powinna pompa zassać paliwo i napełnić filtr, ale w praktyce, nie sprawdza to się i trzeba jednak dolać, bo można zajechać rozrusznik i nic, wiec po nieudanym odpalaniu, uzupełniłem filtr paliwem.
[ Dodano: 2010-10-03, 19:07 ]
Wiec tak myślę, że jeśli nie tankuje sie na stacjach "krzak" to chyba optymalnie jest olej i filtr oleju co roku, a paliwa co 2 lata, ewentualnie upuszczać z dna filtra przed zimą zaniczyszcenia?hudy pisze:różne źródła różne wartości podają.niektóre źródła podają 30 tys inne nawet 60 tys ale biorąc jakość naszych paliw trzeba to skrócić powiedzmy o połowę...
- goldi j51
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi A6
- Nadwozie: Sedan
- Kontakt:
Moja rada jeszcze taka filtr nie jest tak strasznie drogi i ja go zmieniam przed każdą zimą
i oczywiście tankować na swojej wybranej stacji np shell tak jak ja znajomy tankuje na neste i tamtej zimy my zamarzło paliwo a szczególnie unikajcie stacji lukoil ostatnio to mojego mistrza z pracy kosztowało ładnych parę stówek i zbiornik paliwa w ziemie bo był z wodą oczywiście można dochodzić swoich praw ale jak sie ma paragon
i oczywiście tankować na swojej wybranej stacji np shell tak jak ja znajomy tankuje na neste i tamtej zimy my zamarzło paliwo a szczególnie unikajcie stacji lukoil ostatnio to mojego mistrza z pracy kosztowało ładnych parę stówek i zbiornik paliwa w ziemie bo był z wodą oczywiście można dochodzić swoich praw ale jak sie ma paragon
Ja robie kolo 10tys maksylanie rocznie, wiec co 2 lata to 18-20tys bedzie,gibaj pisze:słuchaj zależy ile km robisz na miesiąc ja jeżdżę dużo więc często wymieniam nie pamiętam żeby chociaż jeden dzień sam.stał w garażu wstaw sobie filtr wstępny koszt ok 6zł i możesz śmiało wymieniać co 30tys. ja mam wstawiony ale i tak wymieniam wszystko co 10tys.
a filtr wstepny w ktorym miejscu, zaznaczyc mozesz na moim zdj filtra?