Witam, jeśli chodzi o masy uszczelniające mogące zastąpić uszczelki w samochodzie to mogę polecić 2 produkty z firmy Wurth (z naciskiem na ten pierwszy):
1. DP 300 - Wysokotemperaturowa, trwale elastyczna masa uszczelniająca do silników (produkowana na licencji Rolls - Royce'a) nakłada się tego cienką warstwę
nie zawiera silikonu czyli nie powoduje korozji metali i jest TRWALE ELASTYCZNA czyli np. jak ściągasz ponownie miskę olejową za np. 5 lat to tylko uzupełniasz ubytki masy i składasz - nie trzeba tego zdzierać jak np. zwykłego silikonu, który twardnieje pod wpływem wilgoci z powietrza
2. Super silikon RTV - można najogólniej powiedzieć, jak sama nazwa wskazuje
, ze jest to SUPER SILIKON choć tak naprawdę silikonem nie jest bo go nie zawiera, a co za tym idzie nie wydziela związków acetonu, które to w zwykłych silikonach powodują korozje metali
z tego co wiem to masę DP300 oferuje tylko Wurth natomiast zamienniki tzw. super silikonu maja tez inne firmy typu Forch, Berner handlujące chemią techniczną
Jedno jest pewne NIE STOSUJ zwykłego silikonu 8-) ponieważ on z czasem spowoduje, że elementy z którymi się styka zaczną korodować
, a poza tym nie oferuje super szczelności w bardzo długim okresie czasu, a jak przyjdzie Ci ściągnąć ponownie daną pokrywę czy miskę to Cie szlag trafi jak będziesz musiał oczyścić powierzchnię z tego silikonu - są co prawda zmywacze do silikonu, ale nie wiem na ile skuteczne.
Jeszce mała uwaga do inf. podanych w karcie dla DP300 tam są blednę informację:
● Stosować tylko w połączeniu ze stałą uszczelką (nie zastępuje uszczelek).
● Uwaga! Nie stosować do uszczelniania misek olejowych.
otóż jest dokładnie na odwrót i właśnie do tego on głownie służy - wiem to bo przez pewien czas byłem przedst. firmy Wurth i na szkoleniach nam mówiono, ze te informacje zostały błędnie umieszczone w kartach, dlaczego nie zostało to usunięte - nie wiem.
karty można znaleźć tutaj (dział chemia>Szczeliwa , masy uszczelniające, piany montażowe):
http://www.wurth.pl/catalog
Pozdrawiam