[80 b4]Wymiana opon
- hołard
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Coupe quattro
- Silnik: 2,2 AAN
Nie przesadzajcie miedzy 195 a 205 praktyczie nie czuć róznicy. Ja smigałem wczesniej na 185 a teraz na 205 (dunlop sport m2 winter, niestety zimowe ale i tak na zime ich nie załoze bo to 17cali a na letnie brak funduszy, a zimowe latem trzymaja sie leopiej ) odprowadzaja wode rewelacyjnie (po mokrym ganiam o wiele szybciej niż na 185 (all winter), w koleinach po ustawieniu zbierzonosci nie czuje żadnej róznicy. Jak dla mnie 205 to same plusy
Zimowki nie powinne czasem gorzej odprowadzac wody od letnich?? Ja niedanwno przez tydzien tez jezdzilem na zimowkach i 15'' 185/XX/15 i teraz 225 roznica jest znaczna ale w stracie mocy :mrgreen:hołard pisze:Nie przesadzajcie miedzy 195 a 205 praktyczie nie czuć róznicy. Ja smigałem wczesniej na 185 a teraz na 205 (dunlop sport m2 winter, niestety zimowe ale i tak na zime ich nie załoze bo to 17cali a na letnie brak funduszy, a zimowe latem trzymaja sie leopiej ) odprowadzaja wode rewelacyjnie (po mokrym ganiam o wiele szybciej niż na 185 (all winter), w koleinach po ustawieniu zbierzonosci nie czuje żadnej róznicy. Jak dla mnie 205 to same plusy
- hołard
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Coupe quattro
- Silnik: 2,2 AAN
Raczej nie przecież pogoda zimą jest mokra :mrgreen: Zresztą moje dunlopy mają dużo naciec po bokach a koleś od którego kupiłem koła z oponami jako pierwszy plus powiedział własnie ze jeszcze żadne mu tak nie odprowadzały jak telabek pisze:Zimowki nie powinne czasem gorzej odprowadzac wody od letnich??
Wlasnie zimowki w czystej teorji jak robi sie morko sa gorsze od letnich to jedna sprawa a druga ze pewnie nie jedna zimowka jest lepsza od letniej, no i na suchym lepiej trzymaja bo sa bardziej miekkie ale za to szybicje sie zuzywaja, jak zwykle cos za cos :mrgreen: ja na swoich 185 za dlugo nie moglbym jezdzic bo na pasach jak bylo goraco to opony piszczaly tak ze kazda babcia pewnie myslala co za mlody gowniarz jedzie... a ja jechalem 5 km/h hehehe
Opony zimowe zarówno na suchej jak i mokkrej nawierzchni są gorsze od letnich. Główne przeznaczenie to śnieg i tego trzymają się projektanci opon. Opona letnia na śniegu wydłuża drogę hamowania 2x a zimowa na suchej nawierzchni traci kilka do kilkunastu metrów 39m vs 46m (test Autoświat).labek pisze:Wlasnie zimowki w czystej teorji jak robi sie morko sa gorsze od letnich to jedna sprawa a druga ze pewnie nie jedna zimowka jest lepsza od letniej, no i na suchym lepiej trzymaja bo sa bardziej miekkie ale za to szybicje sie zuzywaja, jak zwykle cos za cos :mrgreen:
PS
Test opon ADAC: Czy lepsze są wąskie albo szerokie opony? LINK