Witam;
szukałem, nie znalazłem więc piszę. (jeżeli jest już taki wątek poproszę o link)
Od pewnego czasu po wrzuceniu biegu wstecznego nie zapalają się światła. Sprawdziłem żarówki oraz wiązkę przy siłowniku klapy jest ok.
Rok temu miałem problem odwrotny światła biegu wstecznego paliły się cały czas (przy jeździe do przodu) dałem auto do mechanika skasował 350zł podobno wymienił czujnik. Dał mi stary czujnik wstecznego. Chcąc uchronić się przed kolejną "fachową" wymianą czujnika, zwracam się do was z zapytaniem:
1. czy światło wstecznego biegu będzie się palić przy wrzuconym biegu wstecznym ale nie przy
zapalonym silniku?
2. gdzie szukać wtyczki która odpowiada przy silniku za sygnalizację świetlną biegu wstecznego?
3. da się na krótko sprawdzić czy to na pewno gdzieś wiązka jest uszkodzona?
[B3 1.8 Pb+LPG] Brak światła cofania, pomocy.
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
PICEK1 pisze:Wtyk czujnika będzie zapewne na skrzyni biegów dwu pinowy.Może ktoś dokładnie określi w którym miejscu.Co do sprawdzenia to nic tylko zewrzeć te styki wtyczki i światła powinny się zapalić.
Wsteczne będą świecić bez odpalenia ale na włączonym zapłonie.
jest postęp:
Dzięki PICEK za info o włączonej stacyjce opiszę obecną sytuację:
- namierzyłem coś w stylu 2 pinowej złączki po odpięciu zabezpieczenia zwarłem styki (dwa najbardziej zużyte) zaświeciły się światła wiązka jak przeczuwałem jest ok.
- gniazdo jest przykręcane do bloku silnika i tu sprawa się komplikuje ponieważ od gniazda biegnie przewód który kończy się dość głęboko po lewej stronie na górze skrzyni. Przewód wchodzi do czegoś w postaci okrągłego gniazda. Nie wiem czy dotre tam bez kanału jeżeli ktoś wie jak się to ściąga będę wdzięczny.... Przegląd mam tuż tuż he he.
Bez kanału będzie ciężko. Możesz spróbować podnieść samochód (i DOBRZE go ZABEZPIECZYĆ!!!) i wczołgać się pod niego. Powinieneś wyczuć ten czujnik. Wyciągnij go i wyczyść. Może mu pomoże. A jak nie to kup inny i podmień. Skoro po zwarciu styków we wtyczce światło świeci to znaczy że wiązka jest OK i problem jest z tym czujnikiem. Zanim go wyciągniesz to sprawdź jeszcze wtyczkę czy styki nie są zabrudzone albo zaśniedziałe. Ewentualnie wyczyść i zobacz czy nie pomogło.
wszystko zrobisz z góry wykręć akumulator pod nim masz okienko te czarne gniazdo to właśnie czujnik jest przyciśnięty blaszką na klucz 13 jak ją odkręcisz to pociągnij do góry tą czarną puszke , musisz jeszcze rozkręcić kostke tam na złączu kabli gdzie rozpiełeś śruba na torx ,tylko ten czujnik nie jest tani może na szrocie se popatrz