[1.6TD SB] Wymiana świec żarowych.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Krzysztof
- Model: Audi A6
- Nadwozie: Sedan
- Kontakt:
eee tam weź kawałek kabla ,zdejmij kapturki od świec,kabel do +aku i dotykasz do świecy jak zaiskrzy tzn.że dobra jak nie to do wymianytrepek pisze:Jest napisane, że 12'stka łamana.
Hmm... zdejmij listwę, odłącz kable. Podłącz na krótko kablami świecę bezpośrednio do aku i sprawdź czy prąd płynie miernikiem.
Już nie wiem czy to świece, bo wczoraj ok. 17:00 odpalił od strzała (stał w cieniu) a teraz próbowałem i znowu nie odpalił. Jeśli zakładać, że świece są padnięte, to wczoraj powinien przynajmniej parę razy zakręcić zanim odpalił a złapał od razu, stąd wnioskuje, że grzanie było. Może to przekaźnik wariuje? Jaki numer ma przekaźnik od grzania świec w 1.6TD?
EDIT:
Już znalazłem na forum.
EDIT:
Już znalazłem na forum.
Mobilek pisze:Witam
bezpiecznik od świec w naszych dieselkach jest przykręcony do przekaźnika świec, i znajduje się pod plastikowym podszybiem. Przekaźnik posiada funkcję informowania o spalonym bezpieczniku (miga lampka kontrolna podgrzewania świec po włączeniu zapłonu).
[...]
pozdro
Mobilek pisze:Witam
w skrzynce bezpieczników masz sterownik do tego przekaźnika, nawet nie w skrzynce tylko pod kierownicą nr 46. Późniejsze roczniki mają wszystko w jednej obudowie.
pozdro
-
- Forum Audi 80
Panowie podepnę sie pod ten temat a jakie świece polecacie do tego właśnie silnika chodzi mi o wymianę 4 sztuk raz a dobrze.Prosze o odpowiedz panów co sami zmieniali i sa zadowoleni.Konkretnie firmę i model. Bo jeśli chodzi o odpalanie w -20 to odpala ale troszke przez minute nierówno pracuje jak by któraś z świec nie dolegała.Więc poradzcie bo chcem wymienić jeszce puki są mrozy i sprawdzić różnicę to co było a co bedzie nowe
- trepek
- Forum Audi 80
- Imię: Grzegorz
- Model: Inny
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.6 ABC+lpg
Nie trzeba wyciągać świec by je sprawdzić. Wystarczy odpiąć listwę łączące świece żarowe i za pomocą kabla każdą ze świec podłączyć do plusa w aku. Jak zaiskrzy to znak, że świeca jest sprawna.spiczi pisze:Kolego sprawdź świece wyjmując je. Jeśli są ok to szkoda 120zł, a jeśli któraś nie domaga to ja wymienił bym tylko tą jedną. Teraz często można trafić na podróbki i może się okazać ze nowe będa działać krócej niż stare. A do jesieni i tak świecie nie będą jakoś specjalnie potrzebne.
Może mógłbym jakoś pomóc , wymien najlepiej 4 na raz po co poźniej jeszcze raz z tym sie bawić.U mnie wymieniłem na bosch i jestem zadowolony , wyszło mi jakieś 120 zł . Naprawdę przydatny był magnes teleskopowy dużo mi pomógł koszt to chyba 6 zł o ile sie nie myle Dojście troche słabe ale da rade. Propo sprawdzania świec to sprawdzalem tak jak pisano wyżej i niby jedna była spalona a gdy odkręciłem reszte to na następnej było widać że jest wypalona .Tak było w moim przypadku
Nie zgodze się że bez wyjęcia świec da się na 100% sprawdzić czy dobrze grzeją. Sam miałem taki przypadek, że niby świeca była ok. ale wyjąlem i podłączyłem pod aku i zaczynała grzać ale po chwili przestawała i jak np w zimie świece grzeją 15sek to dobre są czerowne, a ta już zdążyła ostygnąć.
A co do wymiany to wiadomo że najlepiej wymianić wszystkie, ale jak ktoś nie ma wolnych funduszy to jeśli są sprawne pozostałe to też jeździć w lecie będzie.
A co do wymiany to wiadomo że najlepiej wymianić wszystkie, ale jak ktoś nie ma wolnych funduszy to jeśli są sprawne pozostałe to też jeździć w lecie będzie.