[80 B4] Brak ABS
maciek12, zmostkowałem te kable o których mówiłeś i okazuje się że kontrolka ABS już się wtedy nie pali, ale kiedy w tym czasie próbuje włącznikiem od ABS'u wyłączyć go to nie reaguje i właśnie nie wiem czy ostawić włącznik od ABS'u czy przekaźnik :?: Aha i jeszcze jedna istotna sprawa przed zmostkowaniem sprawdzałem prąd na kostce przy wtyczce i na żadnym pinie nie ma prądu :shock:
Znaczy przełącznik się niby rozłożył ale jest już <ok> ale to chyba nie jego wina skoro w kostce nie ma prądu. A powiedz czy u Ciebie ten przełącznik działa tak samo jak np. do ogrzewania tylnej szyby :?: tzn. że jak włączasz go to jest jak by "wduszony" bo u teścia ten od ABS'u załącza się inaczej iż wspomniany przez mnie.
Przełącznik od ABS działa jak switch... do przekaźnika ma być podany krótki sygnał. czyli jak go wciśniesz, wraca on do poprzedniego położenia <ok>ysiul pisze:tzn. że jak włączasz go to jest jak by "wduszony" bo u teścia ten od ABS'u załącza się inaczej iż wspomniany przez mnie.
Co do przekaźnika, jego rozpiska pinów wygląda tak:
- pin 2 w kostce; 30 na przekaźniku- plus
- pin 4 w kostce; 31 na przekaźniku- minus/masa
- pin 9 w kostce; 87 na przekaźniku- odbiornik
- pin 8 w kostce; T na przekaźniku- sygnał z przekaźnika
- pin 5 w kostce; 15 na przekaźniku- plus z bezpiecznika 12
Co do przełącznika, to jets tak:
- pin 6- sygnał do przekaźnika
- pin 5- plus z bezpiecznika 12, który po wciśnięciu włącznika leci do przekaźnika
- pin 2- masa
- pin 1- plus do żarówki podświetlającej wyłącznik
Może to nieco ci ułatwi szukanie winy... <wodka>
to i ja sie dolacze to tematu ,, zmianialem kola wczesniej byly zelazniaki z jakimis ogromniastymi oponami ,, zalozylem alu przód 205/50 tyl 205/55 , po zjechaniu z podnosika abs przestal dzialac zapalila sie lampka , pytanie czy moze przy podnoszeniu zruszyl sie ktorys czujnik czy rozmiar opon ma jakies znaczenie????
- dr.ziolo
- Forum Audi 80
- Imię: Sławek
witam
Proszę o pomoc w sprawie (prawdopodobnie) defektu/awarii ABS. Ostatnio podczas jazdy zapala się kontrolka "ABS AUS" (nie znam tego chorego języka nm.) ale chyba chodzi o to że samoczynnie wyłącza się ABS. Pomaga dopiero restart (ponowne uruchomienie silnika). O co kaman??
Btw przypomniało mi się że niedawno było grzebane w przełącznikach i deska była zdejmowana... Mogło się coś pop..... w elektryce??
Proszę o pomoc w sprawie (prawdopodobnie) defektu/awarii ABS. Ostatnio podczas jazdy zapala się kontrolka "ABS AUS" (nie znam tego chorego języka nm.) ale chyba chodzi o to że samoczynnie wyłącza się ABS. Pomaga dopiero restart (ponowne uruchomienie silnika). O co kaman??
Btw przypomniało mi się że niedawno było grzebane w przełącznikach i deska była zdejmowana... Mogło się coś pop..... w elektryce??
- misiekdzwon
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
- misiekdzwon
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
- dr.ziolo
- Forum Audi 80
- Imię: Sławek
to jest '92 rocznik, ABS "goły" bez EDS, w desce jest odłącznik ABS-u (działający), a opisane powyżej objawy pojawiają się w sumie bez żadnej logicznej prawidłowości, nie dzieje się to codziennie, nie dzieje się też od razu po przekroczeniu 60 km/h, bywa, że przy zwolnieniu z większych prędkości włączy się kontrolka, dziś np spoko cały dzień nic się nie działo i ABS pracował normalnie... (nigdzie nic nie grzebałem)