[80 Coupe b3] Nie działają światła do jazdy dziennej
-
- Forum Audi 80
[80 Coupe b3] Nie działają światła do jazdy dziennej
Witam, szukałem podobnego problemu ale nie znalazłem więc pisze nowy post. Mam problem bo nie działają mi światła do jazdy dziennej. Samochód to audi 80 coupe b3. Po włączeniu świateł działają mi wszystkie z tyłu, a z przodu działa tylko pozycyjne prawe. Jak włączę długie to tez działają ale światła to jazdy dziennej nie. Sprawdziłem bezpieczniki, od 6 do 11 i wszystkie były dobre, sprawdziłem żarówki i też obie były całe. Co mam jeszcze sprawdzić, co może być nie tak ?
Ostatnio zmieniony 13 paź 2010, 22:08 przez luki12161990, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Z tego woskuję że chodzi tobie o światła mijania (tzw. krótkie)? Czy masz naprawdę dołożone reflektory do jazdy dziennej?luki12161990 pisze:Po włączeniu świateł działają mi wszystkie z tyłu, a z przodu działa tylko pozycyjne prawe. Jak włączę długie to tez działają ale światła to jazdy dziennej nie.
Ostatnio zmieniony 17 paź 2010, 22:17 przez Audi 80 Polska, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi 80
Tak chodzi o światła mijania.aldi pisze:Z tego woskuję że chodzi tobie o światła mijania (tzw. krótkie)? Czy masz naprawdę dołożone reflektory do jazdy dziennej?luki12161990 pisze:Po włączeniu świateł działają mi wszystkie z tyłu, a z przodu działa tylko pozycyjne prawe. Jak włączę długie to tez działają ale światła to jazdy dziennej nie.
Popraw proszę tytuł tego wątku zgodnie z regulaminem. Zastosuj w nim odpowiednie tagi. Dla działu technicznego tagi wyglądają tak. W przypadku nie poprawienia, zostanie on zamknięty lub usunięty !
a jak te styki mógłbym sprawdzić ? co musiałbym zrobić. Żarówkę pozycyjna prawą mam całą bo świeci a lewej nie sprawdzałem, sprawdzałem tylko te od świateł mijania, jutro sprawdzę i zobaczę czy jest cała, a to może być tego wina, czy po prostu lepiej sprawdzić ?NorbertGSX pisze:Wina pewnie leży w przełaczniku świateł, styki ci zaśniedziały albo sie przepaliły
A żarówke pozycyjną masz dobrą?
Popraw tytuł bo temat poleci do kosza
Taki tytuł może być, czy coś jeszcze zmienić ?
-
- Forum Audi 80
Trzeba go rozebrać, najłatwiej rozbiera się te w B3 te z końcówki produkcji (1990r) starsze trzeba rozwiercać nity. Tutaj masz jak rozbiera się nowsze przełączniki:luki12161990 pisze:a jak te styki mógłbym sprawdzić ?
https://audi80.pl/b3-b4-8b-naprawa-p ... t25173.htm
https://audi80.pl/all-how-to-przelac ... t17467.htm
Zobacz też czy nie popaliły się styki w kostce podłączanej do przełączników zespolonych.
Czasami doraźnie pomaga popryskanie do środka bez rozbierania WD40 albo jakimś sprejem specjalnym do styków elektrycznych.
Tytuł może być. Poszukaj bo było o tym naprawdę wiele razy bo to bardzo typowa usterka.
-
- Forum Audi 80
aldi pisze:Trzeba go rozebrać, najłatwiej rozbiera się te w B3 te z końcówki produkcji (1990r) starsze trzeba rozwiercać nity. .
No ja niestety mam rok 89 i jak narazie doszedłem do tego ze zdjełem kierownice, jakas tam sportowa, i utknelem w miejscu bo nie mam klucza nr 24 a tam trzeba nim rozkrecic, czekam do jutra az znajomy mi ja podrzuci i zobacze co bedzie dalej.
-
- Forum Audi 80
shellah, chodzi Ci o to ?
tu chodzi o ta kostke przy żarówce czy przy kierownicy ?aldi pisze: Zobacz też czy nie popaliły się styki w kostce podłączanej do przełączników zespolonych.
Czasami doraźnie pomaga popryskanie do środka bez rozbierania WD40 albo jakimś sprejem specjalnym do styków elektrycznych.
- Apocalipto
- Forum Audi 80
- Kontakt:
witam
dorzuce sie do tematu , tylko ze ja mam autocheck , i dzieja mi sie ruzne zeczy , ostanio nie mialem mijania wogule , teraz mam mijania nie mam długich na lewa strone i postoju , czy to wszytko idzie przez auto chcek ? a i pytanie czy swiatła ida przez przekazniki czy bezposrednio przez włacznik (pajak) ?
dorzuce sie do tematu , tylko ze ja mam autocheck , i dzieja mi sie ruzne zeczy , ostanio nie mialem mijania wogule , teraz mam mijania nie mam długich na lewa strone i postoju , czy to wszytko idzie przez auto chcek ? a i pytanie czy swiatła ida przez przekazniki czy bezposrednio przez włacznik (pajak) ?
-
- Forum Audi 80
Niema przekaźników cała moc idzie przez "pająka".axidix pisze:a i pytanie czy swiatła ida przez przekazniki czy bezposrednio przez włacznik (pajak) ?
Idzie przez moduły AC w liczbie dwóch, jeden jest z przodu nad nogami kierowcy, odpowiada za światła mijania i długie a drugi z tyłu - jest od świateł z tyłu (nie jestem pewnie co do tego podziału).axidix pisze:czy to wszytko idzie przez auto chcek ?
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
widzialem przekazniki od AC od c4 i maja juz tzw obsluge swiatel cofania - Rücklicht, umnie jest tylko mijania przod i pozycja tylna plus swiatla hamowania, ale czy to wina tych przekaznikow, bys musial zrobic na krotko mostki i bys sie przekonal, zasada jest taka ze kazdy obwod zarowek ktory ma byc zbadany przez AC przechodzi przez przekaznik, w c4 jest to juz w jednym przekazniku, w b3 i b4 byly dwa oddzielne, dla przodu i tylu,
ten przekaznik do swiatel przednich ma wyrazny napis - Abblendlicht, swiatla mijania, niema natomiast - Fernlicht - swiatla drogowe, a i wg schematu instalcji nie ma mozliwosci zbadania wlokna od swiatel dlugichaldi pisze:i długie
witam, mam problem tego typu że świecą się u mnie w coupe S2 tylko dwie żarówki pozycyjne z tyłu zamiast czterech (nie świecą sie te dwie małe). Pająk wyczyszczony, bezpieczniki i przewody również sprawdzone. Tak w ogóle to sprawdzałem tylko na zapłonie i już sam czy jest różnica przy odpalonym samochodzie a tylko po zapłonie bo przy wyłączonym aucie to świeci tylko prawa strona - pozycyjne przód i tył.
Mam jeszcze jedno pytanie, jak czyściłem pająka i wyciągałem zegary żeby wymienić żarówki w zegarach natknąłem się na czarną wtyczkę która nie jest podłączona do zegarów (zdjęcie). Do czego ona jest?
Mam jeszcze jedno pytanie, jak czyściłem pająka i wyciągałem zegary żeby wymienić żarówki w zegarach natknąłem się na czarną wtyczkę która nie jest podłączona do zegarów (zdjęcie). Do czego ona jest?