[1,6 td SB] cieknąca pompa wtryskowa
[1,6 td SB] cieknąca pompa wtryskowa
Witam wszystkich!
Przed chwilą zauważyłem że pompa wtryskowa w moim aucie jest nieco spocona. Zlokalizowałem wyciek i jest nim nakrętka którą widać na zdjęciu. Próbowałem ją chociaż lekko dokręcić ale ani drgnie, podobnie przy próbie odkręcenia jej.Czy wie ktoś może jak zlikwidować wyciek spod tej nakrętki?, Bo już w autku czuć ropką.
Przed chwilą zauważyłem że pompa wtryskowa w moim aucie jest nieco spocona. Zlokalizowałem wyciek i jest nim nakrętka którą widać na zdjęciu. Próbowałem ją chociaż lekko dokręcić ale ani drgnie, podobnie przy próbie odkręcenia jej.Czy wie ktoś może jak zlikwidować wyciek spod tej nakrętki?, Bo już w autku czuć ropką.
No właśnie nie podejdę oczkowym a poza tym to da się ją całkowicie wykręcić ?bo gwint jest na tyle długi że nakrętka oprze się o blaszaną osłonę rzrządu
[ Dodano: 2010-10-10, 10:59 ]
zeby odkręcić tą śrubkę całkowicie trzeba albo zrzucać pompe albo demontować obudowę rozrządu., więc poszedłem za radą kolegi Visiona i nakręciłem trochę nitki pod podkładkę lecz za wiele to nie dało bo wyciek jest nadal. Są jakieś inne metody uszczelnienia tego miejsca? np silikon lub jakiś klej?
[ Dodano: 2010-10-10, 10:59 ]
zeby odkręcić tą śrubkę całkowicie trzeba albo zrzucać pompe albo demontować obudowę rozrządu., więc poszedłem za radą kolegi Visiona i nakręciłem trochę nitki pod podkładkę lecz za wiele to nie dało bo wyciek jest nadal. Są jakieś inne metody uszczelnienia tego miejsca? np silikon lub jakiś klej?
- Fighter001
- Forum Audi 80
Przeciek usunięty, Przynajmniej na razie. Poluzowałem tę śrubę i tak jak radził kolega Vision dałem więcej nici. Widać co prawda małe pocenie ale nie cieknie . Niedługo pewnie i tak bede zmuszony zwalać pompę gdyż łożyko osi ma już dość znaczny luz co skutkuję lekkim zrzucaniem paska rozrządu z koła zębatego. ale to już wątek na inny temat. Dzięki wszystkim za pomoc. Temat do zamknięcia
No niech bd przyspieszacz. Myślałem że to ssanie mam pod stacyjką po prawej stronie wajhe i się ją ciągnie do siebie wtedy silnik chodzi na wyższych obrotach. I tam mi cieknie. Dobra zrobi się dzięki. Pompa do wyjęcia.trepek pisze:Nie spotkalem sie jeszcze z ssaniem w dieslu a tym bardziej w pompie wtryskowej. Jesli chodzi Ci o przyśpieszacz to tak, jest tam oring za parenaście groszy.
- trepek
- Forum Audi 80
- Imię: Grzegorz
- Model: Inny
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.6 ABC+lpg
Tylko nie jeździj za długo na przyśpieszaczu bo szkoda oleju. Podczas wcześniejszego wtrysku paliwa wytwarza się więcej tlenków siarki a one głównie są odpowiedzialne za starzenie oleju. Z głową to rób, tak profilaktycznie piszę ogólnie do wszystkich posiadaczy "traktorów", żeby nie było, że ktoś w zimę cały czas będzie na przyśpieszaczu jeździł, zrobi 3000km i będzie się skarżył, że zaczął mu olej na potęgę pić.Olszak pisze:Dzięki Trepek za wyjaśnienie mi tego. Zapamiętam
O większych naprężeniach w układzie tłokowo-korbowym nie ma co wspominać, bo to za małe przyśpieszenie oraz 1Y nie jest specjalnie wyżyłowaną konstrukcją.