[B4 2.0 ABK] Strzela w tylnim zawieszeniu
-
- Forum Audi 80
[B4 2.0 ABK] Strzela w tylnim zawieszeniu
Witam mam dziwny problem wymieniłem tuleje w tylnym zawieszeniu no i już miało być cacy jadę i na zakręcie na lekkie wyboje coś strzela jak cholera w zależności w którą stronę zakręt strzela albo w lewym albo w prawym. Więc postanowiłem wymienić amorki KYB wymieniłem już uradowany że będzie cisza i nadal to samo strzela jak cholera tak jak by przy rozprężaniu, na kostce brukowej na rondzie to samo. I już nie wiem co to może być sprężyny by się wychodziły??. Panowie pomóżcie.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 09 paź 2010, 23:35 przez pawelk2002, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Forum Audi 80
Czy przypadkiem nie skręciłeś zawieszenia na głucho na podniesionym do góry samochodzie?
Jeżeli wymieniasz zawieszenie tuleje itp. to skręcasz delikatnie do tzw.pierwszego oporu później opuszczasz autko na koła bujasz parę razy i dopiero dokręcasz na maxa.
W przeciwnym razie(przy założeniu ,że skręciłeś całość na podniesionym aucie) tuleje metalowo-gumowe się obrywają i wydają taki charakterystyczny zgrzyt,strzelanie. Wjedź sobie autem na najazd popuść śruby i dociągnij jeszcze raz i wtedy zobacz czy zginął ten dźwięk. Sam kiedyś takiego byka strzeliłem i dlatego o tym pomyślałem.
Bo przed wymianą tego strzelania nie było tak???
Jeżeli wymieniasz zawieszenie tuleje itp. to skręcasz delikatnie do tzw.pierwszego oporu później opuszczasz autko na koła bujasz parę razy i dopiero dokręcasz na maxa.
W przeciwnym razie(przy założeniu ,że skręciłeś całość na podniesionym aucie) tuleje metalowo-gumowe się obrywają i wydają taki charakterystyczny zgrzyt,strzelanie. Wjedź sobie autem na najazd popuść śruby i dociągnij jeszcze raz i wtedy zobacz czy zginął ten dźwięk. Sam kiedyś takiego byka strzeliłem i dlatego o tym pomyślałem.
Bo przed wymianą tego strzelania nie było tak???
-
- Forum Audi 80
Ja się tak właśnie przejechałem jak pierwszy raz wymieniałem tuleje z tyłu i dopiero po czasie się zorientowałem ale już było za późno. U mnie całe tuleje się obracały i tarł metal o metal i dlatego był taki dźwięk na większych lub mniejszych dziurach albo przy gwałtownym bujnięciu auta. Daj znać potem co i jak.Powodzenia.
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
Szczerze mówiąc to zrobiłem na nich około 1000km długie trasy. Łożyska ostatnio sobie dociskałem bo się troszkę poluzowały ale to jeszcze przed tymi wymianami i było oki. Amorki mam kyb był tam już gumowy odbój więc tamten stary wywaliłem zostały mi tylko te 2 gumowe krążki i ta rureczka co jest pomiędzy nimi ze starych części ale one były dobre więc je zostawiłem. Mi też jutro pojadę do znajomego mechanika już mi wiele razy pomógł może i teraz coś pomoże
-
- Forum Audi 80