[a6 c4 2.5 tdi] Hamulce - odpowietrzanie z ABS
[a6 c4 2.5 tdi] Hamulce - odpowietrzanie z ABS
Kuzyn dzwonił do mnie z problemem. Rozchodzi sie o heble w audi a6 c4 2.5 tdi 115 konnym. Ma nowe zaciski na przodzie i na tyle, przewody itd. Ale nie może odpowietrzyć układu. Gdzieś wyczytał że trzeba odpowietrzyć pompę od abs? jest to prawda? jak to się robi? z góry dzieki za odpowiedź
Ostatnio zmieniony 21 cze 2012, 22:59 przez ślepak, łącznie zmieniany 2 razy.
- Norbas
- Forum Audi 80
- Imię: Norbert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
może to coś pomoże http://www.motofocus.pl/technika,4511,j ... z-abs.html
- Kokolino
- Forum Audi 80
- Imię: Radomir
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
Odpowietrzałem hamulce z ABS w ktorym nie było w ogóle płynu na dwojaki sposób i zawsze z pełnym sukcesem. Czyli zaczynałem od najadalszego koła i od najbliższego pompy. Z tym że zawsze miałem włączony zapłon aby zawory w pompie ABS sie pootwierały. Sprawa sie tyczy starszych układów jak w naszych 80.
- Kokolino
- Forum Audi 80
- Imię: Radomir
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
Niech nie rusza tego trzpienia bo może sobie narobić tylko kłopotu i zablokować zupełnie hamulce. Sprawdzając auta z układami ABS szczególnie te przed 2000 rokiem zauważyłem iż w większości mają taki gąbczasty pedał hamulca i niestety są to glównie niemieckie auta czego nie można stwierdzić np przy francskich autach.
U mnie również pedał jest taki jakby miękki w porównaniu np z brata A4. Próbowałem to jakoś zniwelować, poprawić ale bez efektu.
U mnie również pedał jest taki jakby miękki w porównaniu np z brata A4. Próbowałem to jakoś zniwelować, poprawić ale bez efektu.
- szuan
- Forum Audi 80
- Kontakt:
dzisiaj odpowietrzałem sprzęgło i hamulce, efekt niestety negatywny, bo ani nie mam hamulca ani sprzęgła, tzn sprzęgło jest jak z dwa razy wczesniej pompne.kokolino1 pisze:Czyli zaczynałem od najadalszego koła i od najbliższego pompy. Z tym że zawsze miałem włączony zapłon aby zawory w pompie ABS sie pootwierały
moze ktos mi wytłumaczyć łopatologicznie co i jak? z góry dzięki :oops:
aha mialem silnik wyjety jak i caly osprzet, czyli skrzynia, abs, serwo, itp tez, wszystko suche i od nowa zalewałem płynami.