[B3 1.6TD] Migajaca kontrolka grzania swiec
- Fighter001
- Forum Audi 80
[B3 1.6TD] Migajaca kontrolka grzania swiec
Witam szukalem podobnego tematu ale znalazlem tylko o tdi a tam inna bajka. Wiec do rzeczy auto kupilem nie dawno i swiece grzaly normalnie na zimnym kontrolka sie palila, odpalilem silnik i po chwili kontrolka pomrygala sobie kilka sekund. Nie wiem co to znaczy, tak ma byc? No i od wczoraj gdy przekrecam kluczyk na zimnym kontrolka mryga a nie swieci sie, wiec czekam az sobie pomryga przekrecam kluczyk i auto pali normalnie od kopa. Czy dobrze wnioskuje ze ktoras swieca sie zjarala? Tylko wtedy powinien troche kulec na starcie chyba? I co oznacza to mryganie po odpaleniu?
Ostatnio zmieniony 17 paź 2010, 10:13 przez Fighter001, łącznie zmieniany 1 raz.
- Fighter001
- Forum Audi 80
Sprawdzilem kable od swiec i okazalo sie ze jeden czerwono bialy trzymal sie tylko na wlosku. Zrobilem tak jak ma byc i teraz grzeje normalnie nie mryga, tylko ze po odpaleniu po chwili kontrolka zaczyna mrygac i nie przestaje przynajmniej na te kilka minut bo tyle sprawdzalem. Czy tak ma byc czy to jest jakis rodzaj dogrzewania silnika czy poprostu cos jest zje... :?:
- Fighter001
- Forum Audi 80
- Fighter001
- Forum Audi 80
- trepek
- Forum Audi 80
- Imię: Grzegorz
- Model: Inny
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.6 ABC+lpg
Kokos pisze:niekoniecznie u mnie jak przekaźnik się rozwalił i grzał cały czas to aku padał a swiece są do dzisiaj sprawne. wymieniłem przekaźnik i po kłopocie.gibaj pisze:to sprawdź też odrazu świece bo jak ci dawało prąd cały czas to pewnie świece też poszły
Jak to mówią, zależy jak się trafi Masz dobre świece.
- Fighter001
- Forum Audi 80
- Fighter001
- Forum Audi 80
Ja mam u siebie tak - normalnie świece mi się podgrzewają, kontrolka się pali, gaśnie, odpalam silnik i jest ok, chodzi sobie i po około niecałej minucie zaczyna mi mrygać z 10 razy kontrolka od świec, w tym samym czasie obroty silnika nieznacznie się podnoszą (do momentu migania kontrolki są troszeczkę mniejsze, różnica jest wyczuwalna, ale auto równo chodzi). Jak mi zmieniał koleś alternator, to jak mierzył napięcie, to mówił, że świece jeszcze grzeją, bo miał trochę mniejsze napięcie.
Wie ktoś o co chodzi? Bardziej pytam z ciekawości, niż żeby rozwiązać problem, bo nie przeszkadza mi to, ale warto się dowiedzieć.
Wie ktoś o co chodzi? Bardziej pytam z ciekawości, niż żeby rozwiązać problem, bo nie przeszkadza mi to, ale warto się dowiedzieć.
- wampir1988
- Audi 80 Klub
świece grzeją jeszcze chwilę po tym jak kontrolka zgaśnie można to sprawdzić samemu rano np. wsiadamy przekręcamy kluczyk, czekamy aż zgaśnie kontrolka i jeszcze chwilę aż usłyszymy "pyk" i wtedy można być pewnym że po uruchomieniu silnika świece już nie grzeją i sprawdzić jaki prąd daje alternator.