[B4 ABK ] jak wymienić sprzegło krok po kroku
[B4 ABK ] jak wymienić sprzegło krok po kroku
Mam pytanie wczoraj wracając autem z trasy przy próbie zmiany biegów wysprzęgliłem bieg jednak nie mogłem włączyć już biegu z trudem dojechałem do domu myślałem ,że to koniec sprzęgła ponieważ już strasznie wysoko brało .Dzisiaj rano odpaliłem auto nawet się przejechałem biegi wchodzą może troszkę ciężej ale słychać dziwne odgłosy przy puszczaniu sprzegła czy to juz koniec sprzegła czy może wysprzęglik jak to zdjagnozowac i jakie ewentualne koszty naprawy
Ostatnio zmieniony 24 paź 2010, 20:42 przez kloku80, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi 80
Witam skrzynie jest latwo wyciągnąć odkrecic trzeba:
1 wydech od kolektora wydechowego wraz z katalizatorem,
2 odlaczyc drazek zmiany biegow od skrzyni,
3 odkrecic przeguby wewnetrzne,
4 odkrecic drazki kierownicze tzn uchwyt ktory jest przykrecony do ramienia maglownicy(bez tego moze byc bardzo ciezko wlozyc skrzynie....)dwie srubki kolo siebie przez cala szerokosc ramienia ma gwint i nakretki od spodu
5 odkrecic porzewód pompy sprzegla ewentualnie wyjac ta pompe(nie bedziesz musial wtedy odpowietrzac),
6 wyjac linke procon ten jesli jest(jest ona u gory skrzyni)
7 wykrecic sruby poduszek skrzyni oraz sruby skrzyni,
8 podczas zakladania nowego sprzegla dobrze wycentruj tarcze bo walek Ci nie wejdzie
Mozna probowac ja wyciagac, 2 osoby minimum(ja we dwoje sciagnalem skrzynie ale we troje wkladalismy jest latwiej i szybciej) w jedna sie nie da zbyt ciezka.
Aby bylo latwiej wlozyc dobrze jest wyjac cala polos z przegubami od strony kierowcy wtedy nie ma problemow z blokowaniem skrzyni przy wkladaniu przez przeguby wew.
Chetnie bym pomogl lubie taka prace, zwlaszcza przy audi, zajmie ci to okolo 8h. pozdrawiam
1 wydech od kolektora wydechowego wraz z katalizatorem,
2 odlaczyc drazek zmiany biegow od skrzyni,
3 odkrecic przeguby wewnetrzne,
4 odkrecic drazki kierownicze tzn uchwyt ktory jest przykrecony do ramienia maglownicy(bez tego moze byc bardzo ciezko wlozyc skrzynie....)dwie srubki kolo siebie przez cala szerokosc ramienia ma gwint i nakretki od spodu
5 odkrecic porzewód pompy sprzegla ewentualnie wyjac ta pompe(nie bedziesz musial wtedy odpowietrzac),
6 wyjac linke procon ten jesli jest(jest ona u gory skrzyni)
7 wykrecic sruby poduszek skrzyni oraz sruby skrzyni,
8 podczas zakladania nowego sprzegla dobrze wycentruj tarcze bo walek Ci nie wejdzie
Mozna probowac ja wyciagac, 2 osoby minimum(ja we dwoje sciagnalem skrzynie ale we troje wkladalismy jest latwiej i szybciej) w jedna sie nie da zbyt ciezka.
Aby bylo latwiej wlozyc dobrze jest wyjac cala polos z przegubami od strony kierowcy wtedy nie ma problemow z blokowaniem skrzyni przy wkladaniu przez przeguby wew.
Chetnie bym pomogl lubie taka prace, zwlaszcza przy audi, zajmie ci to okolo 8h. pozdrawiam