krótkie i treściwe pytanko - czy, aby prawidłowo ustawić kąt wyprzedzenia zapłonu w silniku ABK potrzebna jest lampa z możliwością ustawienia kąta wyprzedzenia czy wystarczy zwykła?
ABK na sterowniki Digifant 1.6, rok 1993
pozdrawiam

Zwykła wystarczy bo właściwy kont jest zaznaczony na kole zamachowym. Ale jeśli nie chce Ci się chylać do tyłu to możesz sobie ustawić lampą z regulacją na kole pasowym wału bo tam jest zaznaczony punkt 0.quattro81 pisze:potrzebna jest lampa z możliwością ustawienia kąta wyprzedzenia czy wystarczy zwykła?
bartek18150 - ale ten kąt wyświetlany w VAG to kąt obliczony przez sterownik i wydaje mi się, że to nie to samo co ustawienie prawidłowego statycznego kąta wyprzedzenia zapłonu wg znaków na kole zamachowym - czy się mylę :?:bartek18150 pisze:Lampa z regulacja albo, najlepiej pod VAG <ok>
krisiun1 pisze:Nawet nie podchodź z tym do samochodu, lepiej poszukaj kogoś kto ma lampę i ustawi zapłon w twoim aucie zgodnie z procedurą.Ja mam taką lampę:
http://allegro.pl/lampa-stroboskopowa-a ... 06338.html
I mogę zapewnić Cię w 100% że da radę ustawić nią zapłon w ABK.
krisiun1 pisze:Jest to zależne od rocznika, ktoś pisał na forum że w aucie z 94r. nie było kreski oznaczającej kąt 6 stopni.Ale ja osobiście się z tym nie spotkałem.