[80 B4 ABT+LPG] Brak prądu na cewce
[80 B4 ABT+LPG] Brak prądu na cewce
Witam, mam następujący problem. Pewnego razu zgasiłem samochód i po chwili nie mogłem odpalić. Okazało się, że na cewce zapłonowej na niskim napięciu nie ma prądu. Kostka stacyjki sprawdzona, sprawdzone bezpieczniki i przekaźniki. Moje pytanie: skąd dochodzi prąd na cewkę - niskie napięcie? Czy przyczyną może być uszkodzony sterownik silnika tzw. komputer? I wgóle co może być przyczyna tej usterki, bo jakoś nie mogę jej znaleźć. Dzięki za pomoc.
- Lukaszbroz
- Forum Audi 80
jak nie ma prądu to zobacz czy moduł zapłonowy w ogóle działa. Koszt to 20zł na szrocie. To małe ustrojstwo znajduje się w belce bocznej przy drzwiach kierowcy koło pedałów)
Opis dotyczy b3 z okrągłą cewką
Jeśli masz kwadratową cewkę z dioda przymocowana przy niej na jednej podstawce to prawdopodobnie ta dioda Ci walnęła i już. Musisz kupić nową diode (czarne kwadratowe pudełeczko zamontowane na jednej podstawce co cewka, posiada złącze na trzy piny, to nimi dostaje się prąd)
Na początku radze odpiąć tą kostkę i zmierzyć napięcie albo sprawdzić czy w ogóle jest, nie zapomnij włączyć zapłon bo bez tego nie będzie co mierzyć
Opis dotyczy b3 z okrągłą cewką
Jeśli masz kwadratową cewkę z dioda przymocowana przy niej na jednej podstawce to prawdopodobnie ta dioda Ci walnęła i już. Musisz kupić nową diode (czarne kwadratowe pudełeczko zamontowane na jednej podstawce co cewka, posiada złącze na trzy piny, to nimi dostaje się prąd)
Na początku radze odpiąć tą kostkę i zmierzyć napięcie albo sprawdzić czy w ogóle jest, nie zapomnij włączyć zapłon bo bez tego nie będzie co mierzyć
Nie no, sprawa dawno się wyjaśniła, ale dzięki za odpowiedź. Okazało się, że poprzedni właściciel zamontował wyłącznik odcinający zapłon z tyłu tego małego schowka nad radiem. Ja o tym nie wiedziałem oczywiście. Wrzucając tam portfel wyłączyłem go przypadkiem i stąd mój problem. Dojście to tego zajęło 3 dni.