[ALL] Podgrzewanie akumulatora
[ALL] Podgrzewanie akumulatora
Witam mam pytanie montował może ktoś z was w swojej 80 takie rezadło jak "podgrzewanie aku"? bo mam w planie takie coś zrobić u siebie na zimę
Ostatnio zmieniony 24 paź 2010, 22:09 przez matti87, łącznie zmieniany 1 raz.
Pytanie tylko po co i jak to coś będzie zasilane? Prądem z akumulatora?
Moja rada: Wyjmij akumulator z auta przed zimą lub nie wyjmuj jeśli masz garaż, wspomóż go profilaktycznie przez parę godzin prądem z prostownika i powinno wystarczyć na zimę. Jeśli akumulator jest już u kresu swojego życia to podgrzewanie mu nie pomoże.
Moja rada: Wyjmij akumulator z auta przed zimą lub nie wyjmuj jeśli masz garaż, wspomóż go profilaktycznie przez parę godzin prądem z prostownika i powinno wystarczyć na zimę. Jeśli akumulator jest już u kresu swojego życia to podgrzewanie mu nie pomoże.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Znasz jakieś parametry tego "podgrzewacza" :?: Ile watów pobiera i na jaki czas go włączałeś :?:
Co do akumulatora w zimie to w jakiejś gazecie motoryzacyjnej pisało żeby zimą przed włączeniem rozrusznika włączyć na chwilę światła albo inny większy odbiornik prądu.
Mo to na celu rozruszać akumulator czy coś w tym stylu Po takim zabiegu ma lepiej kręcić.
Jeszcze widziałem pokrowce izolujące termicznie na akumulator a u kogoś akumulator obłożony styropianem :lol:
Co do akumulatora w zimie to w jakiejś gazecie motoryzacyjnej pisało żeby zimą przed włączeniem rozrusznika włączyć na chwilę światła albo inny większy odbiornik prądu.
Mo to na celu rozruszać akumulator czy coś w tym stylu Po takim zabiegu ma lepiej kręcić.
Jeszcze widziałem pokrowce izolujące termicznie na akumulator a u kogoś akumulator obłożony styropianem :lol: