[80 B3 2.0 16v] Rozrzad. Co ile km trzeba wymieniac ... ?
[80 B3 2.0 16v] Rozrzad. Co ile km trzeba wymieniac ... ?
Witam . Jak w temacie . Nabylem audi i rozrzad mialo wymieniany przy 136707 km. Obecnie ma prawie 190000 km. Co ile w audi 80 b3 2.0 16v DOHC 101kW powinno się wymieniać rozrząd ? Dodam że mechanik oglądał pasek, rolke itd i ocenił że nie jest mocno zużyty ?
Ostatnio zmieniony 27 lut 2007, 10:46 przez BURi, łącznie zmieniany 1 raz.
Rozrzad
To byl dobry mechanik ze na oko sprawdza rozrzad!!! Nie ma czegos takiego nie da sie przewidziec ile jeszcze wytrzyma rozrzad na oko, kiedy ci sie moze peknac pasek lub rozpieprzyc rolka (chodzi tu o lozysko zwlaszcza w rolce, dlatego wymienia sie kpl rozrzad, a nie jak to niekiedy slysze ze mozna sam pasek, pewnie ze mozna, rowniez se w leb strzelic se tez mozna).Moze ci wytrzymac 130.140 nawet i 160, Dlatego produceci maja ustalone wartosci ktorych ASO pozniej scisle sie trzymaja i w iekszosci jest to miedzy 90 a 120 tys dla nowego rozrzadu i musisz myslec o wymianie w tym zakresie...
Wymieniasz i spisz spokojnie....
POZDROOO Sprzedawca czesci w ASO.........
Wymieniasz i spisz spokojnie....
POZDROOO Sprzedawca czesci w ASO.........
jezeli kupiles niunię to lepiej wymień sobie ten rozrząd tak dla spokojnej jazdy bo nie wiem co to za mechanik stwierdza że pasek i rolka jest spoko przy przebiegu ponad 53 tys., on nie może być w dobrym stanie, jest zużyty tylko na oko tego nie widać
Wymien pasek, rolki, bedziesz zdrowszy.
Taniej cię wyjdzie niz jakby ci się zerwał, nikomu nie życzę
Wymien pasek, rolki, bedziesz zdrowszy.
Taniej cię wyjdzie niz jakby ci się zerwał, nikomu nie życzę
kolo proponuje ci wymienić rozrząd to koszt 40-50 zł rolka 20-30zł pasek ,ale śpisz spokojnie + oczywiście wymiana .Ja wymieniam w każdym nabytym samochodzie bo nie wiadomo co może się zdarzyć .teraz wymieniałem uszczelniacze ,ale pasek i rolkę też wymieniłem bo zmiana była i tak w cenie to co mam oszczędzać , zapłaciłem 150 za wymianę , oleju rozrządu i śmiało jadę -szerokiej drogi