[80 B4 2.0 ABT+LPG] gwizdy w skrzyni biegów
[80 B4 2.0 ABT+LPG] gwizdy w skrzyni biegów
Witam. Mam problem ze skrzynią biegów, mianowicie podczas jazdy od ok 80km/h w zwyż ze skrzyni (bynajmniej tak mi sie wydaje) dochodzi gwizd. Czym większa prędkość tym głośniejszy hałas. Dzieje sie tak zarówno podczas jazdy jak i przy hamowaniu silnikiem przy większej prędkości. Czytałem na innym forum że może to być wina docisku sprzęgła? A może jest jakieś łożysko przy skrzyni które może odpowiadać za ten gwizd?
-
- Forum Audi 80
Mysle ze jedyna rzecza w skrzyni, która moze wydawać podobny do gwizdu odgłos jest (wyrobiony)mechanizm róznicowy :idea: .Ale tego sie nie naprawia.
sprzegło moze tak,ale jesli sie nie slizga,i po nacisnieciu pedała(wtedy zaczyna pracowac łożysko oporowe) jest cisza to odpada :idea:
a gwizd i duza predkość kojarzy mi sie z czymś co tnie powietrze,zobacz czy osłona silnika nie fruwa, lub jakis inny kawałek plastiku.
[ Dodano: 2010-10-31, 18:06 ]
Ale gwizd mechanizmu bardzo rzadko sie zdarza.
sprzegło moze tak,ale jesli sie nie slizga,i po nacisnieciu pedała(wtedy zaczyna pracowac łożysko oporowe) jest cisza to odpada :idea:
a gwizd i duza predkość kojarzy mi sie z czymś co tnie powietrze,zobacz czy osłona silnika nie fruwa, lub jakis inny kawałek plastiku.
[ Dodano: 2010-10-31, 18:06 ]
Ale gwizd mechanizmu bardzo rzadko sie zdarza.
to napewno nie są żadne plastiki. Prawde powiedziawszy to jest moja druga skrzynia, pierwszą z głupoty przytarłem bo nie dopilnowałem stanu oleju, w wyniku czego strasznie wyła i nieszło wogóle jeździć więc na szrocie kupiłem drugą i po jakimś tygodniu lub dwóch z tej też zaczął wydobywać sie tak jakby gwizd, zwrócić jej już nie mogłem bo miałem 7 dni gwarancji rozruchowej:( stan oleju w tej jest OK.fredi99vv pisze:a gwizd i duza predkość kojarzy mi sie z czymś co tnie powietrze,zobacz czy osłona silnika nie fruwa, lub jakis inny kawałek plastiku.
A dżwięk z tej skrzyni przypomina mi tamten z tej przytartej skrzyni tylko nie jest taki głośny, więc być może z tego szrotu kupłem też przytartą skrzynie, tylko nie tak bardzo. Jakby co to na takiej przytartej skrzyni można jeździć bez wahania że gdzieś sie rozsypie?