[80 B4 ABK] Stuki w lewym przednim kole
[80 B4 ABK] Stuki w lewym przednim kole
Witam.
Klubowiczka Monia była ostatnio u mechanika celem wymiany łożyska amortyzatora, górnej osłony amortyzatora i gumy osłonowej na maglownicy. Po wymianie tych elementów na drobnych nierównościach coś niemiłosiernie stuka w lewym przednim kole (tam było wymieniane łożysko amortyzatora i górna osłona). Czy wiecie co może być przyczyną tego stuku? Jest strasznie głośny, słychać go zarówno z zewnątrz jak i z wewnątrz. Zastanawiam się czy przyczyną nie może być np. niedokręcone łożysko amorka, chyba, że coś innego może tam jeszcze mieć luz. Nie jestem mechanikiem więc trudno mi zdiagnozować problem, ale może nie jest to na tyle skomplikowane by znowu jechać na warsztat i da się przynajmniej niektóre elementy sprawdzić we własnym zakresie. Z góry dzięki za pomoc.
Klubowiczka Monia była ostatnio u mechanika celem wymiany łożyska amortyzatora, górnej osłony amortyzatora i gumy osłonowej na maglownicy. Po wymianie tych elementów na drobnych nierównościach coś niemiłosiernie stuka w lewym przednim kole (tam było wymieniane łożysko amortyzatora i górna osłona). Czy wiecie co może być przyczyną tego stuku? Jest strasznie głośny, słychać go zarówno z zewnątrz jak i z wewnątrz. Zastanawiam się czy przyczyną nie może być np. niedokręcone łożysko amorka, chyba, że coś innego może tam jeszcze mieć luz. Nie jestem mechanikiem więc trudno mi zdiagnozować problem, ale może nie jest to na tyle skomplikowane by znowu jechać na warsztat i da się przynajmniej niektóre elementy sprawdzić we własnym zakresie. Z góry dzięki za pomoc.
Dokładnie, dokręcenie łożyska nie jest trudne, ani czasochłonne. O ile dobrze pamiętam, Audi 80 ma przednie amortyzatory o takiej konstrukcji, że nieprawidłowe odkręcanie łożyska kolumny może spowodować odkręcenie tłoka amortyzatora i wtedy będzie pukać. Kończy się to pukaniem na drobnych nierównościach, przy niewielkich ruchach zawieszenia w jedną i drugą stronę. Mi też puka. Moje Audi miało tragicznie zaniedbane zawieszenie przednie, wymieniłam sworznie, wahacze, tuleje sanek silnika, łożyska i poduszki kolumn MacPhersona, końcówki drążków, ale nadal puka, bo właśnie amortyzator jest schrzaniony. Na razie jeżdżę, ale tylko dlatego, że mam w planach wymianę wszystkich sprężyn i amortyzatorów na sportowe, a na razie nie mam na ten zabieg czasu.
Re: [80 B4 ABK] Stuki w lewym przednim kole
Jak ci się przed wymianą to zużycie objawiało? Mam podobne przypuszczenia co do łożyska i gum na łączeniu kolumny z kielichem.netes pisze:Witam.
Klubowiczka Monia była ostatnio u mechanika celem wymiany łożyska amortyzatora, górnej osłony amortyzatora i gumy osłonowej na maglownicy.
Mi podczas wolnej jazdy, skręcając skrzypi i puka dokładnie w prawym kole.
Jaki mniej więcej koszt tych części i robocizny Ciebie wyszedł, bo przymierzam się do tej naprawy już jakiś czas.
- szczygiel189
- Forum Audi 80
Sprawa wyjaśniona, okazało się, ze łożysko amortyzatora nie było dokręcone i stad ten stuk.
Jesli chodzi o kręcenie kierownica i skrzypienie to po wymianie łożysk i osłony maglownicy jest już cisza. Robocizna i części (łożyska amortyzatorów, górne osłony amortyzatorów i osłona maglownicy) w sumie wyniosły 240zl.
Jesli chodzi o kręcenie kierownica i skrzypienie to po wymianie łożysk i osłony maglownicy jest już cisza. Robocizna i części (łożyska amortyzatorów, górne osłony amortyzatorów i osłona maglownicy) w sumie wyniosły 240zl.
Re: [80 B4 ABK] Stuki w lewym przednim kole
Leski pisze:Jak ci się przed wymianą to zużycie objawiało? Mam podobne przypuszczenia co do łożyska i gum na łączeniu kolumny z kielichem.netes pisze:Witam.
Klubowiczka Monia była ostatnio u mechanika celem wymiany łożyska amortyzatora, górnej osłony amortyzatora i gumy osłonowej na maglownicy.
Mi podczas wolnej jazdy, skręcając skrzypi i puka dokładnie w prawym kole.
Jaki mniej więcej koszt tych części i robocizny Ciebie wyszedł, bo przymierzam się do tej naprawy już jakiś czas.
Panowie łożyska w 80-tkach sa niestety niedopracowane konstrukcyjnie i po wymianie potrafią stukać juz po kilku tysiącach km.Do tego dochodzą jeszcze nasze drogi
Ja przymierzam się wstawić te poduszki od Sharana_tak jak opisał to Cinek82.Wtedy ponoc na dłuższy czas jest spokój.Tu macie temat:
https://audi80.pl/b3-b4-rezanie-wyci ... t41673.htm
Ja przymierzam się wstawić te poduszki od Sharana_tak jak opisał to Cinek82.Wtedy ponoc na dłuższy czas jest spokój.Tu macie temat:
https://audi80.pl/b3-b4-rezanie-wyci ... t41673.htm