Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B4 1.9 TD AAZ] Czegoś brakuje!

ODPOWIEDZ
ferrador
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 B4 1.9 TD AAZ] Czegoś brakuje!

Post autor: ferrador » 01 lis 2010, 23:25

Witam.
Problem dotyczy poniekąd układu chłodzenia. Otóż czegoś brakuje mi pod maską, albowiem...

Obrazek
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9b8 ... 80b1d.html

...znalazłem niepodpiętą 2-pinową wolnowiszącą wtykę (1), uchwyt do mocowania CZEGOŚ (2) i modyfikację węży z układu chłodzenia z nieoryginalnymi obejmami (3).

Zamieszczam powiększone zdjęcia 1,2 i 3.
Obrazek
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/edf ... 82382.html
wtyka

Obrazek
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e30 ... 7788b.html
uchwyt

Obrazek
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d86 ... 09c9a.html
obejmy

Pytam o to, ponieważ:
1. Zmienilem czujnik temp. 3-pinowy (od wskaźnika)
2. zmieniłem termostat.
3. mam czujnik 2-pinowy, z którym nei wiem co zrobić, a który rzekomo miał być w chłodnicy i odpowiadać za wentylatory.
Sęk w tym, że:
a) wskaźnik mi pokazuje 107 st., ale nie gotuje wiec mniemam, że wskaźnik jest "przeciągnięty" i w rzeczywistości temperatura jest niższa.
b) wentylatory nie kręcą (na krótko TAK)
c) W chlodnicy mam czujnik 3-pinowy, z taką płaską, prostokątną wtyką z trzema płaskimi wsuwkami w środku (przyppominam, że wg Pana w sklepiku i schematu miał być 2-pinowy)
d) górny wąż jest ciepły, a dolny (od termostatu) zimny (przypominam, że termostat zmieniłem).
Szczerze mówiąc nic już z tego nie wiem. Czegoś brakuje, a niby wszystko chodzi. no, moze poza wentylatorami. Jeśli ktoś wie o co chodzi z tymi wtykami, pustym miejscem po jakiejś części i niepracującymi wentylatorami, prosze o radę.
Dzięki, pozdrawiam, ferrador

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Motostacja PL
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 01 lis 2010, 23:47

Co do tej brakującej części to nie wiem czy w AAZ była dodatkowa elektryczna pompka wody, jeśli tak to pewnie jej ci brakuje. Miejsce i wtyczka by się zgadzały. Jeśli chodzi o tą elektryczną dodatkową pompkę wody to nie ma ona za bardzo wpływu na pracę układu chłodzenia bo załącza się ona już po wyłączeniu silnika i ma chłodzić turbinę - w praktyce to trzeba byłoby ostro pałować autko w upalne dni aby po wyłączeniu silnika pompka włączyła się. U mnie w SB przez 2,5 roku załączyła się raz albo dwa. Jeśli po pałowaniu auta czekasz chwilę zanim wyłączysz auto to pompka nie jest ci potrzebna.

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Mariusz
Nadwozie: Sedan
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: MUNIOR » 01 lis 2010, 23:58

ferrador pisze:Czegoś brakuje, a niby wszystko chodzi.
Tak jak pisze Labiel, pompki
Labiel pisze:Jeśli chodzi o tą elektryczną dodatkową pompkę wody to nie ma ona za bardzo wpływu na pracę układu chłodzenia bo załącza się ona już po wyłączeniu silnika i ma chłodzić turbinę
W AAZ -cie nie schłodzi turbiny ,bo niby jak ?niema żadnego obiegu płynu przez turbinę .Zasadniczo to ta pompka jest zbędna ,u mnie ,jak ją rozebrałem to stała prawdopodobnie od nowości bo szczotki i wirnik były jak nowe .Więc ją wywaliłem .
ferrador pisze:no, moze poza wentylatorami. Jeśli ktoś wie o co chodzi z tymi wtykami, pustym miejscem po jakiejś części i niepracującymi wentylatorami,
Wymień czujnik w chłodnicy ,ta pompka i wtyki nie mają z tym nic wspólnego

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Motostacja PL
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 02 lis 2010, 00:04

MUNIOR pisze:Labiel napisał/a:
Jeśli chodzi o tą elektryczną dodatkową pompkę wody to nie ma ona za bardzo wpływu na pracę układu chłodzenia bo załącza się ona już po wyłączeniu silnika i ma chłodzić turbinę
W AAZ -cie nie schłodzi turbiny ,bo niby jak ?niema żadnego obiegu płynu przez turbinę .Zasadniczo to ta pompka jest zbędna ,u mnie ,jak ją rozebrałem to stała prawdopodobnie od nowości bo szczotki i wirnik były jak nowe .Więc ją wywaliłem .
Nie znam się na AAZ, sugerowałem się SB/RA gdzie pompka ta umieszczona była właśnie na obiegu chłodziwa idącego na turbinę. Zresztą sam czujnik umieszczony był też na turbinie.

ferrador
Forum Audi 80
Forum Audi 80

80 B4 1.9 TD AAZ Czegoś brakuje!

Post autor: ferrador » 02 lis 2010, 07:18

Dzięki chłopaki. Ciśnienie opadło, hormon już też spokojny :mrgreen: , idę walczyć z wentylatorkiem. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Norbas
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Norbert
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABT

Post autor: Norbas » 02 lis 2010, 09:47

Tak jest wtyczka jest od pompy dodatkowego chlodzenia czy jakoś tak, za pewne miałeś tą pompkę, ale możliwe, że pekła i nikt nie chciał kupować drugiej pompki i złączył wszystko bez pomki. Ta pompka w zime nie chodzi a w lato rzadko, muszą być ostre upały i trzeba ostro traktować auto żeby ona zaczeła chodzić, mi się może 3 razy włączyła pompka w lato.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TD”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl