Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4] Elektryczne szybki

Grzegorz Henyk
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Grzegorz Henyk » 21 lip 2007, 20:49

Wracając do tematy głównego to chips ma racje jeżeli elektryka od strony kierowcy leży to wszystkie szyby też nie pracuja. Miałem podobny problem a kłopot lezał w samych przełącznikach do otwierania szyb. Możesz to sprawdzić jeżeli zdejmiesz panel drzwi odłącz kostkę od przełącznika i zmostkój na krzyż wtedy szyby powinny się ruszyć. Jeśli tak to zaśniedział przełącznik lub zebrał sie nagar na stykach tylko nie próbuj czyścić styków wewnątrz przełącznika bo blaszki sa bardzo delikatne i szybko sie odkształcaja i traca sprężystość. W grę wchodzi tylko spsikanie Kontaktronem lub innym płynem.
A przy okazji czy ktoś ma do sprzedania dwa sprawne przełączniki do otwierania szyb?

Misiek_Stce
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub
Imię: Tomasz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.9 1Z
Kontakt:

Post autor: Misiek_Stce » 21 lip 2007, 21:33

Goraht pisze:Właśnie... a może jakiś schemat całej instalacji? Elektryka szyb i lusterek jest taka sama w B3 i B4?
Tak jest przynajmniej z el. szybami... ja kupowałem cały zestaw z wiazkami od b3 z 91r.
Wiązke mozna zrobic samemu ale jest z tym troche zabawy ... jak chcecie to napiszcie do mnie na gg to dam wam schemat całej tej elektryki bo mam akurat na dysku... jest on w dziale download w centrum naszym ale nie wiem czy działa ...

Krzysztof_Suliko [usunięt

Post autor: Krzysztof_Suliko [usunięt » 22 lip 2007, 09:30

A ma ktoś z Was może zdjęcie kostki którą wpina się w przyciski el. szyb ? Chciałbym porównać czy wiązka elektryczna z 94 roku jest taka sama jak w starszych modelach. Mam okazje kupić el.szybki z 94 roku ale niestety z panelami "krótkimi". Myślałem o dokupieniu później tylko paneli "długich". Czy wszystko będzie pasować ?

Awatar użytkownika
FranoF1
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: FranoF1 » 22 lip 2007, 09:59

Krzysztof_Suliko pisze:A ma ktoś z Was może zdjęcie kostki którą wpina się w przyciski el. szyb ? Chciałbym porównać czy wiązka elektryczna z 94 roku jest taka sama jak w starszych modelach. Mam okazje kupić el.szybki z 94 roku ale niestety z panelami "krótkimi". Myślałem o dokupieniu później tylko paneli "długich". Czy wszystko będzie pasować ?
specjalnie dla Ciebie :lol:

kostki pasują... moje także jest z `92 ;-) tak dla formalności ;-)

poniżej fotki:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

przed rezaniem(manual) :arrow:
Obrazek

po rezaniu :arrow:
Obrazek

efekt końcowy(wytłumenie drzwi) :arrow:

Obrazek

:arrow: link do warsztatu(jak zrezać el. podnoszenie szyb) ...::: Klik :::...

pozdrawiam

Post autor: Krzysztof_Suliko [usunięt » 22 lip 2007, 10:25

FranoF1 dzięki za odpowiedź, bardzo mi pomogłeś. Powiedz mi jeszcze jedno... kupiłbyś na moim miejscu podnośniki + wiązke z 94 roku a potem dokupił panale z 92 ? Co powinna mieć wiązka elektryczna. Facet u którego będe kupował ma ją jeszcze w samochodzie. Na co ma zwrócić uwage podczas wyciągania instalacji ? tak abym nie musiał nic więcej przerabiać w swojej niuni.

Dziękuje i pozdrawiam
Krzysztof

Awatar użytkownika
FranoF1
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: FranoF1 » 22 lip 2007, 10:36

Krzysztof_Suliko pisze:FranoF1 dzięki za odpowiedź, bardzo mi pomogłeś. Powiedz mi jeszcze jedno... kupiłbyś na moim miejscu podnośniki + wiązke z 94 roku a potem dokupił panale z 92 ? Co powinna mieć wiązka elektryczna. Facet u którego będe kupował ma ją jeszcze w samochodzie. Na co ma zwrócić uwage podczas wyciągania instalacji ? tak abym nie musiał nic więcej przerabiać w swojej niuni.

Dziękuje i pozdrawiam
Krzysztof
najważniejsze, to żeby wiązka była w całości, to znaczy wraz z kostkami... niektórzy to obcinają jak leci...ponieważ nie chce im sie męczyć z wyciąganiem :-|

nie zapomnij o wyłączniku termicznym, to znaczy to pudełko które jest pod kierownicą(widać je na fotce, które wyżej wkleiłem) do tego podłączasz wszystkie wtyczki ;-)

kupuj jak uważasz, prędzej czy później jak skompletujesz zestaw to możesz sie bawić z zakładaniem :-P

pozdrawiam
Krzysztof :mrgreen:

Post autor: Krzysztof_Suliko [usunięt » 22 lip 2007, 10:53

To jest to jak dobrze myśle ??

Obrazek

Awatar użytkownika
FranoF1
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: FranoF1 » 22 lip 2007, 11:32

Krzysztof_Suliko dokładnie :-)

Post autor: Krzysztof_Suliko [usunięt » 22 lip 2007, 11:44

Napisałem e-mail do faceta, żeby zrobił zdjęcia jak wszystko ostrożnie powyjmuje z autka. Jak tylko będe coś nowego wiedział to napisze. Jak narazie bardzo dziekuje za pomoc.

Aha czyli panale z 94 roku i z 92 mają te same podłączenia ?

Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
FranoF1
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: FranoF1 » 22 lip 2007, 12:18

a co myślisz, że w fabryce sie nudzą i wymyślają dziennie nowe wtyczki :shock: :-?

oczywiście że są te same....

Post autor: Krzysztof_Suliko [usunięt » 22 lip 2007, 12:42

hehehehe :-D :-D :-D no w sumie masz racje... dzięki :-)

[ Dodano: 2007-07-22, 17:46 ]
W załączniku schamaty wiązek elektrycznych dla szyb i lusterek.

[ Dodano: 2007-07-28, 17:57 ]
Mam pytanko... jak podłączyć el. szyby w domu aby sprawdzić działanie wiązki i przycisków ??

[ Dodano: 2007-07-28, 23:53 ]
Już wiem....

Czerwony gruby to +
Czarno niebieski to tez +
Brązowe to -

Awatar użytkownika
P_F
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: P_F » 27 kwie 2011, 11:20

kumpel ma problem w swojej coupe 92r. taki jak tu kolega opisał w 1 poście
szyby i szyberdach raz działa a raz nie, kiedy nie działają nie działa również podświetlenie guziczków od szyb
co to może być i gdzie szukać przyczyny ?
wymieniliśmy przekaźnik który się znajduje pod kierownicą i szyby zaczęły działać, jednak tylko na małą chwilę. Przedtem nie działały w ogóle, teraz czasami działają, a czasami nie. To nadal będzie wina przekaźnika ? wymieniliśmy na taki sam jak był wcześniej. Gdzie szukać rozwiązania ?
Ostatnio zmieniony 12 maja 2013, 13:35 przez P_F, łącznie zmieniany 1 raz.

dudek2313
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: dudek2313 » 27 kwie 2011, 11:28

U mnie nie chodziły szyby i szyber. okazało się że to zimny lut na płytce tego przekaźnika pod kierownicą. Może warto się przyjrzeć dokładnie temu urządzeniu, ponoć ten zimny lut to częsta usterka w tym przekaźniku. Pozdro

Awatar użytkownika
P_F
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: P_F » 28 kwie 2011, 19:16

przekaźnik jest w porządku, nic w nim nie było lutowanie, poza tym jak by to był zimny lut to by po prostu nie dzialał, a on działa tylko czasami przestaje

Awatar użytkownika
Szara80tkaTdi
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Przemek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: Szara80tkaTdi » 28 kwie 2011, 19:39

P_F pisze:działa tylko czasami przestaje
to jest wlasnie zimny lut, czyli pekniecie w lutowiu, raz laczy raz nie

ODPOWIEDZ