[80 B3 2.0 3A] "Choinka" z kontrolek przy licznika
[80 B3 2.0 3A] "Choinka" z kontrolek przy licznika
Witam, otóż mam problem z kontrolkami przy zegarach. W samochodzie wszystko ładnie działa, ABS, ładowanie ok. Od momentu kiedy pierwszego listopada władowałem się w jakąś dziurę na bocznej drodze mam choinkę z kontrolek, dokładnie dwóch ABS, oraz ładowanie. i włączają się kiedy im się to podoba... przeważnie podczas większych wstrząsów na drodze i migają sobie bez ładu... Może ktoś wie co należało by najpierw sprawdzić?
Odświeżę kotleta. Dzisiaj po pracy auto odpaliło bez problemu (1.9TD). Jednak w liczniku pojawiła się ,,choinka". Po przejechaniu kilkuset metrów rozładował się akumulator... możliwe, że uszkodzony altek tak szybko pozbawił aku prądu? Dodam, że w tym silniku świece grzeją ok. 3 min. po odpaleniu.
Jeszcze dodam, że mam dodatkowe zegary... i woltomierz wskazywał brak ładowania, a po włączeniu zapłonu wszystkie kontrolki świeciły jasno, poza kontrolką ładowania, która ledwie się żarzyła.
Czyżby alternator robił zwarcie i tak szybko rozładował się akumulator?
Jeszcze dodam, że mam dodatkowe zegary... i woltomierz wskazywał brak ładowania, a po włączeniu zapłonu wszystkie kontrolki świeciły jasno, poza kontrolką ładowania, która ledwie się żarzyła.
Czyżby alternator robił zwarcie i tak szybko rozładował się akumulator?