[Wszystkie] Tłusta szyba(przód)
-
- Forum Audi 80
Witam, pozwolę sobie odgrzac kotleta, bo to najbardziej zbliżony temat do mojego problemu. Mianowicie mam problem z parującymi szybami. Dotyczy to każdej szyby w aucie, wystarczy 5-10min bez nawiewu (nawet po 15-20min ogrzewania) z 2-3 osobami na pokładzie i wszystkie szyby są totalnie zaparowane, a po chwili para zaczyna się skrapalc aż cieknie. W dodatku na przedniej szybie z czasem osadza się taki denerwujący nalot, który w nocy daje efekt jak by na dworze pojawiała się delikatna mgła.
Co może powodowac te zjawiska? Wilgoc w aucie? Jak temu zaradzic, znacie jakieś proste sposoby, albo preparaty na zwalczenie tego uciążliwego problemu??
Dodam że wymiana filtra kabinowego nie pomogła, a mam już dośc ciągłego mycia i wycierania wszystkich szyb w aucie ;/ Pomocy!
Co może powodowac te zjawiska? Wilgoc w aucie? Jak temu zaradzic, znacie jakieś proste sposoby, albo preparaty na zwalczenie tego uciążliwego problemu??
Dodam że wymiana filtra kabinowego nie pomogła, a mam już dośc ciągłego mycia i wycierania wszystkich szyb w aucie ;/ Pomocy!
Wysuszyć dokładnie wnętrze - farelka do auta, uchylić delikatnie szyby i wygrzać. Druga sprawa to pochłaniacze wilgoci - u mnie dały rade. Jeśli robi sie tłusty nalot na przedniej szybie to możliwe, że uszkodzona nagrzewnica wyrzuca "mgiełkę" z płynu na szybę - tak było u brachola, wymiana nagrzewnicy pomogła.
- IC69
- Przyjaciele
- Imię: Irek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant quattro
- Silnik: 2.8 AAH
To jest jak najbardziej normalne zjawisko.radom81 pisze: mam problem z parującymi szybami. Dotyczy to każdej szyby w aucie, wystarczy 5-10min bez nawiewu (nawet po 15-20min ogrzewania) z 2-3 osobami na pokładzie i wszystkie szyby są totalnie zaparowane, a po chwili para zaczyna się skrapalc aż cieknie.
Natomiast ten objaw, jest już co najmniej niepokojący. Pierwsze co mi przychodzi na myśl, to cieknąca nagrzewnica.radom81 pisze:na przedniej szybie z czasem osadza się taki denerwujący nalot, który w nocy daje efekt jak by na dworze pojawiała się delikatna mgła.
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
Jak zrobi ci się ta "mgiełka" na szybie przedniej to przejedź po niej palcem. Jak w tym miejscu szyba będzie nadal zamglona a ten osad się rozmaże to na bank nagrzewnica. No chyba że jeździsz na wodzie <ok> U mnie było to samo. Parowanie szyb,osad na przedniej szybie. Płynu nie ubywało bo nagrzewnica tylko leciutko puszczała ale to wystarczyło. Po włączeniu nawiewu tylko przez 10 sekund było czuć zapach płynu.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Jac
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
radom81
Może być jeszcze jeden powód - jeśli masz auto z klimatyzacją to podobne objawy będą jeśli auto będzie użytkowane z włączonym wewnętrznym obiegiem powietrza - szyby będą parować.
Spotkałem się z takim przypadkiem u kolegi - miał uszkodzone podświetlenie przycisku od zamkniętego obiegu i nie zauważył tego, a jeździł tak chyba z 2 miesiące ...
Może być jeszcze jeden powód - jeśli masz auto z klimatyzacją to podobne objawy będą jeśli auto będzie użytkowane z włączonym wewnętrznym obiegiem powietrza - szyby będą parować.
Spotkałem się z takim przypadkiem u kolegi - miał uszkodzone podświetlenie przycisku od zamkniętego obiegu i nie zauważył tego, a jeździł tak chyba z 2 miesiące ...
-
- Forum Audi 80
- Imię: Jac
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Od wewnątrz - tak.hudy pisze:Ale tłustą szybę będzie miał tylko przez uszkodzoną nagrzewnice
Od zewnątrz - również z powodu polania jej woskiem w myjni podczas czyszczenia auta, lub na co nikt nie zwrócił uwagi - a odnosi się to również do objawów z pierwszego postu kolegi Funfel - podobne objawy pojawiają się po pewnym czasie od zastosowania tzw. niewidzialnej wycieraczki (środków hydrofobowych) - a jest to trudne do zmycia z szyby.