Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[b3 1.8S] Dlaczego tylne koła nie hamują?

ODPOWIEDZ
Jarq1991
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[b3 1.8S] Dlaczego tylne koła nie hamują?

Post autor: Jarq1991 » 12 lis 2010, 14:09

Witam.

Mam problem audi 80 b3 ;-)

Wszystko w kołach mam dobre, bębny, okładziny, cylinderki, sprężyny, tylko z tyłu jest ten korektor (w stylu czwórnika) który jest lekko luźny, nie stawia oporu przy czym hamulców tylnich nie mam wogóle, a reczny działa jak trzeba, próbowałem też odpowietrzac i normalnie płyn pociekł.

Jakieś sugesie co mogę wymienić? Wydaje mi sie , że trzeba ten korektor wymienić, ale pewny nie jestem, wstawiłbym czwórnik zamist niego, ponoć to lepsze, ale chciałbym usłyszeć opinie tych którzy mają jakieś pojęcie o tym;-)

pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 12 lis 2010, 18:55 przez Jarq1991, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
karolas123
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: karolas123 » 12 lis 2010, 17:00

Pewnie kolego rozciagneła ci sie sprezyna przy korektorze i dławi on dosc mocno tył. Możesz sprawdzic to wyciagajac ciegno podłaczone do korektora i hamujac, powinno być lepiej. przyczyna mgą być także zapowietrzone hamulce. Nie mozesz kolego wstawic w miejsce korektora 4nika poniewaz wtedy na przód i tył kierowana była by ta sama siła hamowania, co przy jezdzie z niedociazonym tyłem powodowałoby blokowanie tylnych kół przed przednimi.

Jarq1991
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Jarq1991 » 12 lis 2010, 17:39

tak, masz racje, sprężyna jest rozciągnięta, ale gdy, dałem tam linke zwykła, żeby tylko zobaczyć, czy będzie hamowało to także efektów nie było, kiedy te ciegno bylo sztywne.

o ten 4rnik mi chodzi, bo znajomy tak robil u siebie w aucie, tylko 3jnik dawal i ponoć jest to lepsze rozwiązanie bo wtedy hamulce mocno łapią nawet przy niedociążonym aucie, nie wiem czy to prawda, dlatego pytam.

Jest jeszcze opcja,aby coś sie w tym korektorze zepsuło?

Kolego pisałem wyżej, że hamulce odpowietrzałem ;-)

P.S. teraz mam sprężynę ściągnieta i tak smao się jeździ jak wtedy, gdy ona była.

Awatar użytkownika
Kokolino
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Radomir
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Kokolino » 12 lis 2010, 18:20

_uwaga

ODPOWIEDZ