[80 B4 2.0 ABK] Demontaż sprzęgła
-
- Forum Audi 80
[80 B4 2.0 ABK] Demontaż sprzęgła
Witam wszystkich,niestety jestem zmuszony do wymiany sprzęgła w moim aucie,a co za tym idzie trzeba wyjąć oczywiście skrzynię biegów,czy ktoś mógłby napisać mi od czego się zabrać do tego po kolei tak żeby to wszystko sprawnie poszło?,co demontować a czego nie(np jedni piszą że trzeba sanki,drudzy nie),myślę że taki poradnik,przydałby się wielu użytkownikom,dzięki za odp,pozdrawiam
-
- Forum Audi 80
Witam skrzynie jest latwo wyciągnąć odkrecic trzeba:
1 wydech od kolektora wydechowego wraz z katalizatorem,
2 odlaczyc drazek zmiany biegow od skrzyni,
3 odkrecic przeguby wewnetrzne,
4 odkrecic drazki kierownicze tzn uchwyt ktory jest przykrecony do ramienia maglownicy(bez tego moze byc bardzo ciezko wlozyc skrzynie....)
5 odkrecic orzewód pompy sprzegla ewentualnie wyjac ta pompe,
6 wyjac linke procon ten jesli jest(jest ona u gory skrzyni)
7 wykrecic sruby poduszek skrzyni oraz sruby skrzyni,
Mozna probowac ja wyciagac, 2 osoby minimum w jedna sie nie da zbyt ciezka.
Aby bylo latwiej wlozyc dobrze jest wyjac cala polos z przegubami od strony kierowcy wtedy nie ma problemow z blokowaniem skrzyni przy wkladaniu przez przeguby wew.
Chetnie bym pomogl lubie taka prace, zwlaszcza przy audi, zajmie ci to okolo 8h. pozdrawiam
1 wydech od kolektora wydechowego wraz z katalizatorem,
2 odlaczyc drazek zmiany biegow od skrzyni,
3 odkrecic przeguby wewnetrzne,
4 odkrecic drazki kierownicze tzn uchwyt ktory jest przykrecony do ramienia maglownicy(bez tego moze byc bardzo ciezko wlozyc skrzynie....)
5 odkrecic orzewód pompy sprzegla ewentualnie wyjac ta pompe,
6 wyjac linke procon ten jesli jest(jest ona u gory skrzyni)
7 wykrecic sruby poduszek skrzyni oraz sruby skrzyni,
Mozna probowac ja wyciagac, 2 osoby minimum w jedna sie nie da zbyt ciezka.
Aby bylo latwiej wlozyc dobrze jest wyjac cala polos z przegubami od strony kierowcy wtedy nie ma problemow z blokowaniem skrzyni przy wkladaniu przez przeguby wew.
Chetnie bym pomogl lubie taka prace, zwlaszcza przy audi, zajmie ci to okolo 8h. pozdrawiam
-
- Forum Audi 80