[b3] Słychać sprzegło?
[b3] Słychać sprzegło?
witam co to mzoe byc za dzwiek ktory slysze w czasie puszczania i naciskania sprzegłą? na zgaszonym i zapalonym silniku, co to moze byc czy trza to operowac?
Nie opisałeś dokładnie swojego problemu(opisz jaki to dźwięk i mniej więcej skąd dochodzi) ale jeśli słyszysz jakieś dźwięki lub szmery w sprzęgle to może być; 1.Niewyważona tarcza dociskowa sprzęgła względnie tarczy zabierakowej-wymień tarczę dociskową sprzęgła; 2.Uszkodzenie skrętowej sprężyny tłumiącej-wymień tarczę zabierakową; 3.Uszkodzone łożysko wyciskowe-wymień łożysko wyciskowe; 4.Obluzowane połączenia nitowe w sprzęgle-wymień tarczę dociskową sprzęgła; 5.Uszkodzone łożysko igłowe z tyłu w wale korbowym-wymień łożysko igłowe. Podałem ci kilka przyczyn i ewentualnych rozwiązań( u mnie był punkcik 3). Mam nadzieje że trochę pomogłem. Opisz efekty.
dżwięk dochodzi tak jakby z rejonu własnie sprzęgła, połączenia skrzyni ze sprzegłem jest to dźwięk tak jakby cos tak klekotało? cos bylo poluzowane ciezko to okreslic bo wogole jak na zgaszonym silniku naciskam pomalutku to strasznie cos trzeszczy tak jakby nie nasmarowana linka ale to juz drugi dźwięk