Witam,
mam następujący problem z prędkościomierzem, a mianowice wskazówka od niego zaczła wariować tzn. przy prędkościach tak do 70km/h cały czas drga i skacze +/-5km/h potem się takjakby uspokaja, ale wydaje mi się że też drga...
i teraz jest takie pytanie czego to wina :?:
poszukując na forum znalazłem takie możliwości:
1. zimne luty
2. impulsator wariuje
chciałbym się z tym rozprawić bo mnie to strasznie irytuje... i teraz pytanie od czego lepiej zacząc :?:
jak zimne luty to wykręcić licznik i przegrzać wszystkie luty :?: dawać nowej cyny czy zostawić tylko starą :?:
jak impulator to jak sie do niego dobrać wiem, że jest na dole przy skrzyni jak sie patrzy z przodu auta po prawej stronie tylko tam są jakby dwie wiązki jedna to chyba wsteczny i teraz, która jest która... ewentualnie jak wykręcić ten impulsator jaki to klucz itd.
dodam, że licznik VDO i skrzynia ma 4 biegi + 5 Rakietowy <mikolaj>
[B3 1.6D JK] Problem z prędkościomierzem
Skontroluj generator impulsów aby to zrobić podnieś lewe przednie koło i podeprzyj samochód,ściśnij zaczep mocujący wtyczkę przyłączeniową i wyciągnij wtyczkę,do obu zestyków podłącz omomierz i obróć ręką koło względnie kierunku jazdy,wskazanie omomierza powinno wynosić od 0 do °o £ 2,jeśli tak nie jest to wymień ten czujnik. Co do lutów to nie dodawaj nowej cyny tylko trochę je przegrzej :!: ale pamiętaj o tym że każdy lut ma swoją temperaturę żeby nie przegrzać tego co jest z nim zespolone.
Z lewej strony z przodu przekładni widoczna
jest wtyczka łącznika (1) reflektora do jazdy
wstecz oraz wtyczka generatora impulsów (2)
prędkościomierza.
W celu demontażu generatora impulsów (3)
należy ścisnąć strzemiączko zabezpieczające
i wyciągnąć wtyczką. Wcisnąć na dół zapadkę
(strzałka), po czym obrócić i wyciągnąć
generator impulsów
jest wtyczka łącznika (1) reflektora do jazdy
wstecz oraz wtyczka generatora impulsów (2)
prędkościomierza.
W celu demontażu generatora impulsów (3)
należy ścisnąć strzemiączko zabezpieczające
i wyciągnąć wtyczką. Wcisnąć na dół zapadkę
(strzałka), po czym obrócić i wyciągnąć
generator impulsów