Witam wszystkich, tym bardziej że jest to mój pierwszy post.
Wcześniej nie było na szczęście potrzeby zakładania konta, na wszystkie pytania znajdowałem odpowiedzi na forum. Lecz tym razem jest dość dziwna sprawa.
Od roku jeżdzę bez większych problemów B4 2.0 ABT Avant. Jakiś miesiąc temu zaczął pojawiać się pewien problem, który z biegiem czasu się nasilał. Mianowicie świruje centralny. Sam z siebie zamyka drzwi. Najczęściej ma to miejsce przy włączaniu zapłonu, odpalaniu i gaszeniu silnika. Co może być tego przyczyną? Spotkał się już ktoś z takim przypadkiem? Gdzieś na forum wyczytałem, że była nieco podobna sytuacja i było to spowodowane zanieczyszczoną klemą. Czy to tutaj należy zacząć szukać przyczyny?
Pozdrawiam. Tomek.
[B4][ABT] Centralny sam zamyka
-
- Forum Audi 80
zuraf1, witam ja mam b3 ru z 88 u mnie to normalne po otworzeniu z pilota i włożeniu do stacyjki klucza drzwi się zamykają ale jak je ręcznie otworze to już stopują to takie zabezpieczenie chyba tak mi się wydaje ...no ale kto wie? a wcześniej tak się nie działo?
[ Dodano: 2010-11-16, 10:26 ]
zuraf1, a i kolega ma b4 abk 1994 i też mu się zamykają po odpaleniu....
pszepraszam myliłem się to nie jest normalne:)
[ Dodano: 2010-11-16, 10:26 ]
zuraf1, a i kolega ma b4 abk 1994 i też mu się zamykają po odpaleniu....
pszepraszam myliłem się to nie jest normalne:)
Ostatnio zmieniony 20 lis 2010, 14:18 przez rallyaro83, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja bym raczej poszukał usterki w instalacji, a konkretnie w miejscach, w których można sterować centralnym, a więc instalacja przednich drzwi i tylnej klapy, problemem może być na przykład ułamany przewód we wiązce tylnej klapy jeśli auto to sedan, centralny zamek jest sterowany z tego co pamiętam: plus - zamknij, minus - otwórz, a więc jeśli przewód sterujący zamkiem dostanie któryś z potencjału z innego obwodu to się zamek sam zamknie lub otworzy.
-
- Forum Audi 80
witam czy takie coś może się dziac przez nie doładowywany aku u mnie sie tak dzieje a mam padnięty alternator i też bzikuje centralny.. wcześniej pisałem że kolega też ma tak w b4 abk lecz problem u niego ustał .a był bo po wymianie nagrzewnicy nie dokręcona obudowa ta pod kierownicą i moduł latał i czasem stykał czasem nie .. dziękuje
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
dobrze aldi mówi;) Ja zauważyłem że nie mam podświetlenia klapy więc zostawiłem zapalony samochód na drodze i idę popatrzeć na bagażnik... Taa ja otwieram klapę bagażnika a tu coś w rodzaju bzzzzzzzzzzzzzzzzz :shock: i zanim z czaiłem co się stało zamknąłem klapę i idę do drzwi :-> a tu szok drzwi zamknięte :evil: Dobrze że kumpel mi przywiózł śrubokręt :mrgreen: Tyle że wkładka zamka jest już do wymiany