[Łódź 80 B4 1Z ] Świece żarowe
[Łódź 80 B4 1Z ] Świece żarowe
Witam wszystkich klubowiczów i proszę o pomoc?
Mam problem ze złym wskazaniem temperatury na komputer w swoim 1z . Rano gdy jest ok 4 stopnie świece żarowe mi nie grzeją a jak już po wielu trudach mi zapali i jest słaby. Wpadłem na pomysł, by jeden przewodów dochodzących do czujnika niebieskiego 2 pinowego przeciąć i zobaczyć co się stanie. I okazało się ze świeczki mi grzeją ale bardzo długo po uruchomieniu bez problemu załańcza mi się ssanie obroty wzrastają na parę chwil i jest bardzo mocny i z rury wydechowej bardzo kopci. Postanowiłem kupić nowy czujnik. Po włożeniu jest bez zmian. Jest jeszcze drugi czujnik fioletowy 3 pinowy może on żle wskazuje i czy jego wymiana ma sens. Prosze o pomoc
Mam problem ze złym wskazaniem temperatury na komputer w swoim 1z . Rano gdy jest ok 4 stopnie świece żarowe mi nie grzeją a jak już po wielu trudach mi zapali i jest słaby. Wpadłem na pomysł, by jeden przewodów dochodzących do czujnika niebieskiego 2 pinowego przeciąć i zobaczyć co się stanie. I okazało się ze świeczki mi grzeją ale bardzo długo po uruchomieniu bez problemu załańcza mi się ssanie obroty wzrastają na parę chwil i jest bardzo mocny i z rury wydechowej bardzo kopci. Postanowiłem kupić nowy czujnik. Po włożeniu jest bez zmian. Jest jeszcze drugi czujnik fioletowy 3 pinowy może on żle wskazuje i czy jego wymiana ma sens. Prosze o pomoc
Ostatnio zmieniony 14 lis 2010, 07:46 przez siwy23j, łącznie zmieniany 3 razy.
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
to ze sie lampka zapala od swiec nie znaczy ze dzialaja, jezeli odlaczysz przewody od czujnka temperatury to swiece ewentualnie lampka bedzie sie swiecic bardzo dlugo, gdyz wykryje zekoma bardzo niska temperature i stad wieksza dawka paliwa ze kopci itd
sprawdz czy te swiece grzeja, u wiekszosci juz dawno nie dzialaja, najprosciej mozesz uzyc miernika lub zarowki, zdejmij zaciski ze swiec, tylko ostroznie bo ta guma lubi pekac, wiec zdejmuj chwytajac od samego dolu, i podlaczajac plus z akumulatora sprawdz czy plynie okolo 10A ewentualnie czy zarowka swieci jasno
a tytul tematu ci sugeruje - [80 B4 1Z] swiece zarowe
sprawdz czy te swiece grzeja, u wiekszosci juz dawno nie dzialaja, najprosciej mozesz uzyc miernika lub zarowki, zdejmij zaciski ze swiec, tylko ostroznie bo ta guma lubi pekac, wiec zdejmuj chwytajac od samego dolu, i podlaczajac plus z akumulatora sprawdz czy plynie okolo 10A ewentualnie czy zarowka swieci jasno
a tytul tematu ci sugeruje - [80 B4 1Z] swiece zarowe
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
jesli masz pewnosc w takim razie sprawdz czy przekaznik podaje na nie napiecie, zrob przerwe w obwodzie na tym niebieskim czujniku i sprawdz miernikiem czy masz napiecie na swiecach, sprawdz bezpiecznik taki wiekszy blaszka przykrecana
popraw tytul, bo temat ciekawy i szkoda go usuwac, a pewnie to zrobia ci co tu porzadkuja
popraw tytul, bo temat ciekawy i szkoda go usuwac, a pewnie to zrobia ci co tu porzadkuja
-
- Forum Audi 80
- Imię: Krzysztof
- Model: Audi A6
- Nadwozie: Sedan
- Kontakt:
Re: [Łódź 80 B4 1Z ] Świece żarowe
bardzo ciekawy pomysł i wtedy świece długo grzeją i jeszcze szybciej się paląby jeden przewodów dochodzących do czujnika niebieskiego 2 pinowego przeciąć i zobaczyć co się stanie. I okazało się ze świeczki mi grzeją ale bardzo długo po uruchomieniu
Przed chwilka byłem u auta i zrobiłem jak mi doradziłeś. Ze świeczkami jest wszystko w porządku są sprawne prąd dociera do nich. Przy rozłączonym czujniku świeci kontrolka świece grzeją auta zapala od draśnięcia a gdy go podłącze świece nawet na sekundę nie zagrzeją i problem z odpaleniem może z tym czujnikiem jest coś nie tak :roll: kupiłem nowy ale może jest on do bani. :evil:
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
piszesz kolego ze do swiec dochodzi prad, i ze swiece dobre, po odlaceniu czujnika, a gdybys tak jeszcze podlaczyl miernik z nieodpietym czujnikiem, tyle ze teraz sa cieple dnisiwy23j pisze:jest wszystko w porządku są sprawne prąd dociera do nich
czy lampka od swiec zarowych sie zapala na okolo sekunde?siwy23j pisze:gdy jest ok 4 stopnie świece żarowe mi nie grzeją
przy 4 stopniach temperature wymagajaca, do zapalenia silnika jest juz po 1sek, umnie tak jest przy tej temperaturze zapala sie na chwilke, jezeli bedziesz mial zimniejsze dni i swiece (lampka swiec) bedzie sie zapala na dluzej, to tym bardziej jest wporzadku
mnie interesuje czy sprawdziles kazda ze swiec oddzielnie i czy przez kazda znich plynal prad powyzej 10A
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80