Witam mam taki problem z moim audi(składak 96r 1,6td, buda od 1,8benz.). Dzisiaj zostały wymienione obydwa przednie łożyska. Po tym pojawił się problem, którego wcześniej nie było, mianowicie przy skręcie w lewo lub jeździe prosto coś drga w lewym kole, wydaje mi się ze to przegub ale nie jestem pewna. Dodam, że przy zwiększaniu prędkości zaczyna mocniej drgać. Czym to może być spowodowane? I czy przegub może chrobotać na luzie?? czekam na odp.
Dodam też, że przy wsadzaniu przegubu do piasty trzeba było lekko postukać młoteczkiem, bo ciężko wchodził.
[ALL]Coś drga w kole.
[ALL]Coś drga w kole.
Ostatnio zmieniony 18 lis 2010, 07:16 przez tuptus, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeśli wbijał go metalowym młotkiem mógł na nowo uszkodzić przegub. Powinien to robić drewnianym,plastykowym lub gumowym młotkiem.tuptus pisze:Dodam też, że przy wsadzaniu przegubu do piasty trzeba było lekko postukać młoteczkiem, bo ciężko wchodził.
[ Dodano: 2010-11-18, 23:38 ]
Gdy przegub jest uszkodzony słychać raczej zgrzyt natomiast drgania występujące w tym kole mogą być spowodowane słabym działaniem amortyzatora. Istnieje kilka jednoznacznych objawów słabnącego działania amortyzatorów:tuptus pisze:przy skręcie w lewo lub jeździe prosto coś drga w lewym kole
-Drgania samowzbudne układu kierowniczego, gdyż koła nie mają stałej styczności z nawierzchnią.
-Drgania nadwozia wywołane nierównościami nawierzchni,
-"Gąbczaste" zachowanie się na zakrętach, przyczyn koła wewnątrz zakrętu nie są dociskane w wystarczającym stopniu do podłoża a zewnętrzne nie są przez to wystarczająco odciążane.
-Często przerywany ślad po pełnym hamowaniu.
-Nierównomierne oraz nadmierne zużycie opon.