:-o Rezczywiście, zapomnialem o tym. Dzieki aldi za rozjasnienie :lol:aldi pisze:MCBC/ACBC/BC ma wgłębienie na ten element obrotomierza.
[B4] AUTO-CHECK, MINI-CHECK -co to jest i do czego to służy?
a czy da się jakoś wyrezać kontrolkę od ciśnienia oleju w takim liczniku :?:aldi pisze: To jest BC w wyświetlaczem dwóch kontrolek, stosowany w B3, nie tam kontrolki od ciśnienia oleju ani brzęczyka (otwarte drzwi+wł. radio/światła). Te funkcję które są powinny działać (układ: chłodniczy, hamulcowy) ale nie będziesz miał kontrolki ciśnienia oleju.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Można się przyjrzeć czy nie ma symbolu ciśnienia oleju na dole tam gdzie jest tarcza 3x3.tomi400 pisze:a czy da się jakoś wyrezać kontrolkę od ciśnienia oleju w takim liczniku :?:
Tam właśnie w B3 występowała ta kontrolka. Tylko aby osiągnąć jej pełną sprawność trzeba załatwić moduł od dynamicznej kontroli ciśnienia oleju z B3 by on mógł interpretować sygnału z dwóch czujników i sygnału obrotów.
Można by bez tego modułu i bezpośrednio podłączyć do żarówki ten czujnik 0,3bara który kontroluje ciśnienie do 2000obr./min.
Widzę, że trochę zabawy jest z tym licznikiem. Słuchajcie. Mam małe pytanie, a nie chcę nowego wątku zakładać. Dzisiaj odkręciłem półkę nad nogami kierowcy i znalazłem 3 przewody z wtyczkami, które nie były nigdzie podłączone. Od czego one są, może ktoś kojarzy?
Może te kable mają związek z niedziałającym ABS? PS. czujniki dobre, bezpiecznik też, błędów brak, a nie działa .
Może te kable mają związek z niedziałającym ABS? PS. czujniki dobre, bezpiecznik też, błędów brak, a nie działa .
Witam!!
Podpinam sie pod temat, bo mam pytanko: w moim b4, jest zestaw wskaznikow podobny do tego, ktory jest na zdjeciu nr2 (w pierwszym poscie) z ta roznica, ze zamiast obrotomierza mam big-bena. czytajac posty wywnioskowalem, ze jest to AC. Tyle, ze u mnie to ustrojstwo wogole nie dziala!! Nie zapalaja sie zadne lampki, czasami wydobywaja sie( chyba z tego miejsca) jakies dzwieki( krotki sygnal). czy mozna to jakos zalaczyc, zeby dzialalo i ewentualnie co trzeba zrobic. i jeszcze jedno: cisnienie oleju jest podpiete pod ten wyswietlacz, czy jest jakas osobna sygnalizacja???
Z gory dzieki za odpowiedz
pozdroooo
Podpinam sie pod temat, bo mam pytanko: w moim b4, jest zestaw wskaznikow podobny do tego, ktory jest na zdjeciu nr2 (w pierwszym poscie) z ta roznica, ze zamiast obrotomierza mam big-bena. czytajac posty wywnioskowalem, ze jest to AC. Tyle, ze u mnie to ustrojstwo wogole nie dziala!! Nie zapalaja sie zadne lampki, czasami wydobywaja sie( chyba z tego miejsca) jakies dzwieki( krotki sygnal). czy mozna to jakos zalaczyc, zeby dzialalo i ewentualnie co trzeba zrobic. i jeszcze jedno: cisnienie oleju jest podpiete pod ten wyswietlacz, czy jest jakas osobna sygnalizacja???
Z gory dzieki za odpowiedz
pozdroooo
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
w AC sa dwie zaroweczki moze masz je spalone, przekrec kluczyk w pozycje zaplon, zapalac samochodu nie musisz, i wcisnij pokretlo regulacji podswietlenia na sekunde moze mniej, i popatrz na ten wyswietlacz gorny pod roznym katem, nawet jak sa zarowki spalone to widac te wszystkie animacje, tylko ze trzeba popatrzec dpowiednio na to, sa to takie same zarowki jak w calym liczniku, tyle ze maja jeszcze kaptorki, pomaranczowy i czerwony
cisnienie oleju jest rowniez mierzsone w AC jesli sie cos nie bedzie zgadzac to zaswieci sie na czerwono i trzy razy zapiszczy
to ze czasem ci zapiszczy to pewnie rezerwa, prawdopodobnie sie zapala symbol dystrybutora, a napisz czy ci to kiedy kolwiek dzialalo
cisnienie oleju jest rowniez mierzsone w AC jesli sie cos nie bedzie zgadzac to zaswieci sie na czerwono i trzy razy zapiszczy
to ze czasem ci zapiszczy to pewnie rezerwa, prawdopodobnie sie zapala symbol dystrybutora, a napisz czy ci to kiedy kolwiek dzialalo
No własnie nie działało od kiedy kupiłem auto. objawy sa takie: co jakis czas, jak np zalacze zaplon slychac jakis dzwiek. zdarzylo sie rowniez, ze znienacka zaczynalo pikac w trakcie jazdy. sekundowy sygnal i cisza. żarówki mam napewno przepalone, bo np. zdarzylo sie ze zabraklo paliwa a lampka nigdy sie nie zapalila. tylko, denerwuje mnie to cisnienie oleju, bo to najwazniejszy parametr. i jeszcze jedno: czy przy odrobinie umiejetnosci jestem w stanie sam to powymieniac, wedlug znalezionych na forum wzorcow, czy lepiej dac do specjalisty??
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z