[B3 1.6 RN] Zalewa sie i nie odpala
[B3 1.6 RN] Zalewa sie i nie odpala
Witam!
Mam od niedawna samochod audi b3 1.6 na gazniku nie znam sie za bardzo wiec prosze o pomoc. Od jakiegos czasu nie moge go odpalic ani na gazie ani na benzynie a gdy juz go odpale to wystarczy ze gdy gdzies stane na chwile i zgasze silnik to znow puzniej nie moge go odpalic. Dodam jeszcze ze na benzynie gasnie na niskich obrotach.Slyszalem ze to moze byc problem z gaznikiem. Jak ktos mogl by mi pomoc to bardzo prosze
Mam od niedawna samochod audi b3 1.6 na gazniku nie znam sie za bardzo wiec prosze o pomoc. Od jakiegos czasu nie moge go odpalic ani na gazie ani na benzynie a gdy juz go odpale to wystarczy ze gdy gdzies stane na chwile i zgasze silnik to znow puzniej nie moge go odpalic. Dodam jeszcze ze na benzynie gasnie na niskich obrotach.Slyszalem ze to moze byc problem z gaznikiem. Jak ktos mogl by mi pomoc to bardzo prosze
Może to byc gaźnik, ale te silniki ogólnie dobrze go znoszą (LPG), więc proponowałbym sprawdzić:Mostillo pisze:Slyszalem ze to moze byc problem z gaznikiem. Jak ktos mogl by mi pomoc to bardzo prosze
- parownik (ewentualna regeneracja);
- przewód masowy silnika może mieć złe przejścia- to do tego, że jak jest ciepły to są problemy z uruchomieniem;
- a najważniejsze to elektrozawór przełączjący Lpg/Pb- może być uszkodzony i należy go wymienić;
Ostatnio zmieniony 21 lis 2010, 19:07 przez Loczek, łącznie zmieniany 1 raz.
hmm no nie wiem jaki to gaznik ajak to mozna zobaczyc? Dzis nie moglem odpalic go wcale sprawdzilem swiece i nie ma iskry swiece sa dobre wymienilem jeszcze palec rozdzielczy bo byl zjarany i kopulke cewke zaplonowa elektrozawor tez wymieniony nie moge teraz zrozumiec dlaczego nie ma iskty wcale to moze byc glowna usterka moze ktos mial juz taki problem?
- davidpolska
- Forum Audi 80
W silniku RN w oryginale był Keihin 1 ,należy sprawdzić czy taki gaźnik tam jest.
Jeśli tak to gdy silnik nie chce lub ciężko zapala to ewent zakłócenia
-zakłócenie przepływu paliwa w gaźniku
-zakłócenia w dopływie paliwa do gaźnika
-zacina się zawór iglicowy lub uszkodzony pływak
-zatkane otworki ,dysze i kanały gaźnika
-uszkodzony zawór odcinający biegu jałowego
-przez kołnierz lub ,któryś z przewodów przedostaje się obce powietrze
-nieszczelny zawór iglicowy
-uszkodzony pływak
zły poziom pływaka
Inne ewent cewka,palec rozdzielacza,kopułka,zapłon,rozrząd do sprawdzenia
Jeśli tak to gdy silnik nie chce lub ciężko zapala to ewent zakłócenia