[b4 1.9 IZ] Tnie pasek rozrządu
[b4 1.9 IZ] Tnie pasek rozrządu
witam. mam problem z paskiem rozrządu.
Zaczne od początku pierwsza wymiana (sam pasek) przy 230 000km przy 270 000 zaglądam pod osłone a tam zostało jakieś 75% paska. więc wymiana pasek i dwi rolki do 330 000 wszystko ok. przyszed czas na wymiane pasek i rolki wymienione, przejechałem 6tys zagładam a osłona cała w takim puchu ze startwgo paska i od przodu ewidentne ślady zcinania paska. jaka może być tego przyczyna ??
Zaczne od początku pierwsza wymiana (sam pasek) przy 230 000km przy 270 000 zaglądam pod osłone a tam zostało jakieś 75% paska. więc wymiana pasek i dwi rolki do 330 000 wszystko ok. przyszed czas na wymiane pasek i rolki wymienione, przejechałem 6tys zagładam a osłona cała w takim puchu ze startwgo paska i od przodu ewidentne ślady zcinania paska. jaka może być tego przyczyna ??
- tokarka606
- Forum Audi 80
- tokarka606
- Forum Audi 80
no nie bardzo to całkiem inna konstrukcja.tokarka606 pisze:No ,ale jakby nie patrzeć jest dwumasowe.
http://instrukcja.pl/i/kolo_zamachowe_d ... _szialania
koło z tłumikiem drgań
http://www.motofocus.pl/technika,6120,n ... owego.html
wiec nie mylić pojeć bo wkoncu ktoś sie pomyli i bedzie szukał po sklepach koła dwumasowego do B4 którego nie ma.
kolo dwumasowe zakładane jest od strony skrzyni biegów (4 cylindra)
koło z tłumikiem drgań od przodu (1 cylinder)
na marginesie przy 3-4 wymianie rozrzadu pasowało by już zmieniać wszystkie kola rozrzadu.
Koledzy jak tylko ten snieg troche odpuści to polece do swojego machera i zobaczymy co powie bo sam paska nie będe ściągał. napisze o rezultatach.
[ Dodano: 2010-12-09, 08:58 ]
jestem po rozmowie z mechanikiem, troche się krzywił i stękał (facet ogólnie ok zresztą znajomy i zawsze on wymienia mi rozrząd) i zaczniemy od wymiany tego dolnego koła rozrządu, ale co mnie martwi wspomniał o tym że to głowica może być krzywo obsadzona :evil:
[ Dodano: 2010-12-09, 08:58 ]
jestem po rozmowie z mechanikiem, troche się krzywił i stękał (facet ogólnie ok zresztą znajomy i zawsze on wymienia mi rozrząd) i zaczniemy od wymiany tego dolnego koła rozrządu, ale co mnie martwi wspomniał o tym że to głowica może być krzywo obsadzona :evil:
Pasek rozrządu
Witam
Mnie też ścięło pasek rozrządu wczoraj samochód zgasł i nie zapalił po otwarciu osłony rozrządu jedna sieczka ale pasek nie zerwany,na rozrządzie przeskoczył o jeden ząb a na pompie 5 zębów,nic w silniku nie zostało uszkodzone .
Mam pytanie bo czekam na części ,to koło małe na wale zamówione ,paski i napinacz też,co może być przyczyną ? poprzedniego paska tak nie ścięło a na tym przejechałem 10.000.
Luz na pompie minimalny,co jeszcze sprawdzić?
Dzięki
Mnie też ścięło pasek rozrządu wczoraj samochód zgasł i nie zapalił po otwarciu osłony rozrządu jedna sieczka ale pasek nie zerwany,na rozrządzie przeskoczył o jeden ząb a na pompie 5 zębów,nic w silniku nie zostało uszkodzone .
Mam pytanie bo czekam na części ,to koło małe na wale zamówione ,paski i napinacz też,co może być przyczyną ? poprzedniego paska tak nie ścięło a na tym przejechałem 10.000.
Luz na pompie minimalny,co jeszcze sprawdzić?
Dzięki