[All] Stosunek jakosci do ceny, opony nowe czy bieznikowane?
Nie ma co oszczędzać na oponie, tym bardziej zimą. Będziesz gdzieś jechał, rozleci się opona i drzewo murowane lub coś jeszcze gorszego. W lato to jeszcze jest jakieś tarcie(chociaż i prędkości wyższe) mimo to lepiej kupić nową oponę lub dobrą jakąś używana. Ja ostatnio kupiłem po 80zł za sztukę prawie nówki opony FULDA, może z pół sezonu przejeździły. Tak więc wystarczy poszukać.
Padre (LDZ) z tym szybszym zużywanie się łożysk to bym nie przesadzał, no chyba że opona jest nie wyważona to wtedy owszem całe zawieszenie dostaje bo koło ma wibracje. Fanthom, tak coś wiem o tym na wiosnę pośpieszyłem się z wymianą opon i spadł śnieg i na nowych Kleberach jak jechałem na parkingu 20-30km/h to kręciło mną na zakrętach jak nie wiem co.
To moze jeszcze powiem jak opony beda uzywane , quattro brak :oops: wiec po zaspach snieznych latac nie bede.Ogolnie to miasto Szczecin , czyli przez wieksza czesc zimy powinienem jezdzic po odsniezonych ulicach , raz na jakis czas trasa i jakies osniezone drogi do wiosek...Ale nie mam sie zamiaru wpierdzielac w swiezy 40 centymetrowy snieg zeby sie pobawic bo brakuje i mocy i slusznego napedu:P
- leszek_gdansk
- Forum Audi 80
- Kolczat
- Forum Audi 80
- Imię: Marcin
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG+lpg
- Kontakt:
jak kupilem cabrio w maju to mialem lyse opony na 15" felgach, wiedzialem ze bedzie cos wiekszego na lato, wiec chicalem kupic od razu jakies zimowe 15" i kupilem biezniki... jezdzilem pare dni w ciepych warunkach nic sie nie dzialo... jezdzielm cala zeszla zime i tez nic sie nie dzialo, bede jezdzil jeszcze ta zime i max dwie nastpene (chyba ze bierznik mi sie skonczy) bo tak sie sklada ze po 4 latach guma zimowa traci swoje wlasciwosci i twardnieje...
co do predkosci to smigalem wczoraj 160-180 i jakos zyje, wiec ludzie nie przesadzajcie... i skonczcie ze stereotypami komunistycznymi... i z tym ze opone lepiej kupic renomowanej firmy... w lato jezdze na chinsczynach na ktorych jezdzi polowa dobrze zrobionych wozow na polskiej scenie i tez nie ma tragedii... zainwestujcie lepiej w dobrej jakosci czesci eksploatacyjne niz w pakowanie pieniedzy wielkim koncernom ktore produkuja ten sam szit w tych samych fabrykach tylko pisza sobie ze to jest markowa opona...
co do predkosci to smigalem wczoraj 160-180 i jakos zyje, wiec ludzie nie przesadzajcie... i skonczcie ze stereotypami komunistycznymi... i z tym ze opone lepiej kupic renomowanej firmy... w lato jezdze na chinsczynach na ktorych jezdzi polowa dobrze zrobionych wozow na polskiej scenie i tez nie ma tragedii... zainwestujcie lepiej w dobrej jakosci czesci eksploatacyjne niz w pakowanie pieniedzy wielkim koncernom ktore produkuja ten sam szit w tych samych fabrykach tylko pisza sobie ze to jest markowa opona...