Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3, B4 ALL] Rozlany zegarek elektroniczny.

Awatar użytkownika
dr.lolek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: dr.lolek » 30 cze 2009, 15:47

w passacie b3 zegarek jest wiekszy i to dosc znacznie wiem bo mialem takiego :mrgreen: takze powodzenia przy cudowaniu
olek70 pisze:pawelrybak15 napisał/a:
Czy przy montażu zegarka z Passata też jest dużo rezania ?
I czy daje się go nastawiać ori pokrętłem ?

Z tego co pamiętam to nic nie rezałem, a regulacja działała orginalna.
nie bardzo chce mi sie wierzyc w to :mrgreen: regulacja chyba org z passata bo na innej zasadzie dziala w passacie b3 a na innej w audi ;] :mrgreen:

Awatar użytkownika
pawelrybak15
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: pawelrybak15 » 30 cze 2009, 15:52

Cholipa, same problemy :evil:
Owszem, były Passaty z większym jak np tu: http://moto.allegro.pl/item670039488_pa ... erzem.html
Ale były też takie z normalnym, np tu: http://moto.allegro.pl/item671823885_li ... tanio.html
Czy ten mniejszy pasuje i daje się ustawiać ori regulatorem z Audi ?

JOLLY
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: JOLLY » 30 cze 2009, 22:31

pawelrybak15, ten mniejszy jest identyczny jak w B4, co z resztą jest napisane, że to licznik od B4, ojciec ma taki sam właśnie, zegarki wymiarami bardzo podobne, tylko nie podoba mi się ten pozytyw.
Z moim jak na razie trochę sobie poradziłem, mianowicie, wymontowałem wyświetlacz, wsadziłem na parenaście min. do zamrażalnika, bo rozlewają się bardziej wraz z wzrostem temp. następnie ponaciskałem go tak, żeby wyszło z niego powietrze ( to rozlanie, to po prostu nieszczelność, dostało się tam powietrze i ciekły kryształ nie jest już na całej powierzchni) potem na bokach i po lewej i prawej stronie góry i dołu (uwaga na przewodzące ścieżki na środku góry i dołu, tam gdzie stykają elastomery) zakleiłem superglue, żeby nie dostawało się tam powietrze już. Co najwyżej może się dostać tylko tymi fragmentami, gdzie są ścieżki. Ale jak na początku nie mogłem odczytać dziesiątek minut, tak teraz wszystko jest czytelne, a nawet wylanie widać tylko niewielkie od dołu i po prawym boku i od góry trochę. Jakbym miał czym to nawet dałoby się to zamaskować, ale niech będzie jak jest, teraz mi to bardzo nie przeszkadza, ważne że zegarek czytelny całkiem no i po paru dniach upałów nie wylał się bardziej ani odrobinę. W takim razie zostawiam go jak jest. Jak komuś dopiero co wylał polecam taką jak najszybszą naprawę, być może uratuje cały zegarek, że nie będzie nawet śladu po wylaniu. Jakbym pomyślał, to bym to zrobił od razu jak mi się wylał, ale i tak moim zdaniem jest dużo lepiej, na tyle, że zrezygnowałem z poszukiwań zegarka i częściowo z własnego projektu zegarka na procku. Ale jeszcze się zastanowię co do tego ostatniego :-)

Awatar użytkownika
dr.lolek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: dr.lolek » 30 cze 2009, 23:47

pawelrybak15 pisze:Owszem, były Passaty z większym jak np tu: http://moto.allegro.pl/it...otomierzem.html
Ale były też takie z normalnym, np tu: http://moto.allegro.pl/it...zyna_tanio.html
Czy ten mniejszy pasuje i daje się ustawiać ori regulatorem z Audi ?
przeciez oba liczniki sa identyczne;/ po za ta wielkoscia tylko moje pyt brzmi czy warto kupic zegary do passata za te pieniadze ja sprzedalem za 50zl lepiej dolozyc jakies grosze i nie motac sie w takie pierdoly jak z tym zegarem?? wg mnie jest to bezcelowe ale kto chce niech sie bawi moze sie uda! ale watpie w to. Dajcie spokoj passat jest passat b3 czy b4 to nie audi moze niemiecki samochod ale wszystkiego sobie nie przelozycie. a Ta regulacja przeciez to dziala na innych zasadzach! sam licznik inaczej jest skonstruowany;/
GŁUPOTA!!

Awatar użytkownika
pawelrybak15
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: pawelrybak15 » 01 lip 2009, 00:35

Chyba zaryzykuje metodę z zamrażaniem, mam wylany display od BC (spalonego zresztą), na nim poćwiczę regeneracje, jak sie uda, to zrobie to samo z zegarkiem z obrotka, bo u mnie jest nadal w pełni czytelny, a samo wylanie nie jest bardzo duże, więc szanse na ratunek są spore :mrgreen:
A jak to sie nie uda, to wrezam zegarek z UN4 :-P

Awatar użytkownika
olek70
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: olek70 » 01 lip 2009, 09:12

dr.lolek pisze:w passacie b3 zegarek jest wiekszy i to dosc znacznie wiem bo mialem takiego :mrgreen: takze powodzenia przy cudowaniu
olek70 napisał/a:
pawelrybak15 napisał/a:
Czy przy montażu zegarka z Passata też jest dużo rezania ?
I czy daje się go nastawiać ori pokrętłem ?

Z tego co pamiętam to nic nie rezałem, a regulacja działała orginalna.

nie bardzo chce mi sie wierzyc w to :mrgreen: regulacja chyba org z passata bo na innej zasadzie dziala w passacie b3 a na innej w audi ;] :mrgreen:
Gość od którego kupowałem pokazał mi z którego passata go wymontował, ale teraz to już zgłupiałem. Mógł mi równie dobrze dać od innego. Jednak na 100% był to zegarek od vw.
Myślę, że najlepiej byłoby mieć oryginał w ręku podczas poszukiwań.

MichalN
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: MichalN » 06 sie 2010, 16:07

Witajcie.
A u mnie zegarek delikatnie jest rozlany z prawej strony, podświetlonhy jest ładnie, lecz liczb w ogóle nie wyświetla.
Co jest? czy to wina rozlania czy co?

Awatar użytkownika
gucia
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: gucia » 08 sie 2010, 21:17

Na 100%. Musisz kupić od innego sprawnego.

Awatar użytkownika
mAnS
Forum Audi 80
Forum Audi 80

cd zegarka

Post autor: mAnS » 05 wrz 2010, 01:53

A ja zrobilem inaczej....
Na razie zdemontowalem i w miejsce LCD podlozylem czarny chropowaty material wyglada jakby bylo oryginalnie bez jak bede mogl to wrzuce fotke;).

Co do LCD bede walczyl dalej ale na razie nie razi przynajmniej.

insectteam
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: insectteam » 17 paź 2010, 22:26

Witam !

Pozwalam sobie odświerzyć nieco temat - sam miałem rozlany zegarek i lekko "zdenerwowany" faktem że to już drugi ... a że obrotomierze też tanie nie są i jak to z Alle... bywa przychodzi pocztą kolejny obrotek z rozlanym... postanowiłem sam zrobic takowy tyle że na wyświetlaczu LED ( także problem z rozlewaniem zażegnany ) - fakt że prace zacząłem dzisiaj , ale jestem na niezłym etapie ( wszystko zrobione tylko wyświetlacz jutro kupię i po sprawie ) - wierna kopia rozmiarów i otworów oryginalnej płytki także tylko wykręcić stary zegarek i w to miejsce włożyć mój ...

to tylko mała zapowiedź - jak zadziała to wrzucę jutro fotki ( i policzę ile to wyszło ale myślę że wraz posiadanymi przeze mnie materiałami koszt zamknę w 6zł , jakbym miał kupić wszystko to pewnie z 25-28zł )

Awatar użytkownika
pawelrybak15
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: pawelrybak15 » 21 paź 2010, 23:46

Ciekawe jak Ci to wyjdzie :-)

Awatar użytkownika
tomekk666
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tomekk666 » 22 paź 2010, 13:42

insectteam, mogłbyś pokazać efekt koncowy ;-) Jestem ciekawy jak wyszło :-P

insectteam
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: insectteam » 27 paź 2010, 10:23

Przepraszam że tak długo ale mam pracę wyjazdową i często nie ma mnie po 2 tygodnie...

A oto i gotowy zegarek - jeszcze przed włożeniem do autka

Obrazek

i jak to wygląda bez fabrycznej ramki zegarka :

Obrazek

Dodam jeszcze że ze względu na konstrukcję są dwie opcje podłączenia - pierwsza to taka że zegarek świeci przez cały czas po wyłączeniu samochodu ( wkłada się tylko zegar jak zamiennik i gotowe )
lub
jak ja to planuję zrobic podłączyć się pod podświetlanie zegarów i wtedy godzina będzie widoczna jedynie przy włączonych światłach ( wyprowadzony jest do tego 1 przewodzik do lutowania )

// EDIT //

Zegarek już na miejscu oto fotki z motażu i efekt :

Obrazek

Obrazek

przy okazji wymieniłem też żarówki kontrolek na diody żeby niezawodniej było

Awatar użytkownika
_ukasz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: _ukasz » 02 gru 2010, 04:23

Bardzo podoba mi się to rozwiązanie, fakt faktem, czcionka cyferek rożni się od oryginalnych ale można to przeboleć :-D ,możesz ujawnić schemat i jakiś wykaz elementów potrzebnych do zbudowania tego zegarka?

Nawet rok nie minął a mój piękny obrotomierz z zegarkiem elektrycznym który wsadziłem do auta zamiast bigbena już nie jest taki piękny. :-/

insectteam
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: insectteam » 09 gru 2010, 14:03

... fakt że wyświetlacze LED mają nieco inne cyferki niż fabryczny, ale za to ładniej świecą ...

Co do schematu i całej reszty to napisałem programik na PIC'a, tak więc ilość elementów została ogranczona do procesora, 7 rezystorów 4 tranzystorów , kwarcu i stabilizatora - schematu nie rysowałem zrobiłem płytkę na wzór oryginalnego zegarka tak by wszystkie otwory, piny od zasilania i ustawiania czasu oraz sama pozycja wyświetlacza pasowała , potem połączyłem by było to możliwe do wykonania w domu i program pisałem pod kątem gotowych połączeń.

Myślę że jakby zebrało się kilka zainteresowanych takim zegarkiem osób to możnaby pokusić się o zrobienie fabrycznej płytki ( we własnym zakresie trzebaby było przelutować piny zasilania i ewentualnie blaszkę ustawiania czasu - ja tak zrobiłem, oraz jak ktoś chce ramkę wyświetlacza LCD - ten krok można pominąć i nakleić pod tarczą kawałek czerwonego filtra do wyświetlaczy led który można kupić w większości sklepów elektronicznych, lub też wspomóc się czerwoną folią - ja przyznam się szczerze wykożystałem plastik z butelki po płynie do płukania tkanin o zabarwieniu ciemno-brązowym który świetnie spełnia swoją rolę jak widać ...)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wnętrze i tapicerka”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl