[All] Trochę spękana oponka :(
[All] Trochę spękana oponka :(
Witam
Ostatnio dokonałem zakupu nie dokońca idealnego a mianowicie jedna z kupionych opon jest trochę spękana jak na zdjęciu w środku bieżnika:
Poza tymi spękaniami opona jest w porządku, bieżnik nie najgorszy ok 6-7mm więc szkoda by było jej nie zużyć. Może ktoś z Was zna się trochę na oponach i coś powie na ten temat.
Opona to BRIDGESTONE TURANZA ER30 205/55/R16 91W.
Z czego mogły powstać takie spękania ?
Z góry dzięki za pomoc
Pozdrawiam
(Wierny użytkownik AUDI)
Ostatnio dokonałem zakupu nie dokońca idealnego a mianowicie jedna z kupionych opon jest trochę spękana jak na zdjęciu w środku bieżnika:
Poza tymi spękaniami opona jest w porządku, bieżnik nie najgorszy ok 6-7mm więc szkoda by było jej nie zużyć. Może ktoś z Was zna się trochę na oponach i coś powie na ten temat.
Opona to BRIDGESTONE TURANZA ER30 205/55/R16 91W.
Z czego mogły powstać takie spękania ?
Z góry dzięki za pomoc
Pozdrawiam
(Wierny użytkownik AUDI)
Ostatnio zmieniony 29 lip 2007, 17:03 przez doomelek, łącznie zmieniany 1 raz.
- krzysiek11
- Forum Audi 80
Nowa to ona nie jest bo z 33 tygodnia 2002 roku. To spękanie jest tylko i wyłącznie w tych dwóch rowkach. Może ktoś na kapciu jechał i od tego.
Ten co mi sprzedał napisał że: "Takie spękanie nie dyskwalifikuje opony do uzycia". Oczywiście mogę ją oddać ale to wiąże się z kolejnymi wydatkami na przesyłkę albo ją zatrzymam a gość spuści z ceny. Stąd moje pytanie czy rzeczywiście to nie dyskwalifikuje opony do użycia ??
Ten co mi sprzedał napisał że: "Takie spękanie nie dyskwalifikuje opony do uzycia". Oczywiście mogę ją oddać ale to wiąże się z kolejnymi wydatkami na przesyłkę albo ją zatrzymam a gość spuści z ceny. Stąd moje pytanie czy rzeczywiście to nie dyskwalifikuje opony do użycia ??
bieżnik wiekszy od tego co ja teraz mam na kołach czterech razem wziętych.... ale oponka może być niemłoda... ja osobiscie mam z Bridgestonami niemiłe doświadczenia, bo kiedyś podczas jazdy puściło wewnętrzne zbrojenie opony i zrobiło się wybrzuszenie... na szczeście jechałem 80km/h i nic sie nie stało, ale stres był. a oponka była bodajże 5 letnia....od tej pory omijam tę markę szerokim łukiem :mrgreen:
Mam dokładnie ten sam model u siebie i jestem z nich bardzo zadowolony... Ale u mnie nie ma takich pęknięć a oponki mają już 3 lata. Sprawdź który to jest rocznik tych opon. Trochę sparciałe te twoje oponki, ciekawe ile mają już lat. Może też ktoś w zimę na nich jeździł albo autko stało w zime na nich.
Z boku jest wszystko Ok żadnych spękań. Na razie mam dwie oponki bo kompletuję całą czwórkę a ta drugą jest z 2005 roku i jest w super stanie. Na razie mam na felgach opony 205/45/R16 i 215/40/R16 ale po ostatnim zaliczeniu dziury i prostowaniu dwóch felg powiedziałem dość dlatego chce skompletować oponki 205/55/R16. Nie tak łatwo dostać 4 opony z dobrym bieżnikiem i młodym rocznikiem Szkoda że nowe są takie drogie a teraz w dodatku remont silnika i zawieszenia wiec pusto w kieszeni i nowe odpadają
- krzysiek11
- Forum Audi 80
- Doc
- Administrator
- Imię: Andrzej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
To jest ewidentnie sparciała guma od leżenia i nie tylko na słoncu, ale i sniegu, deszczu.
Opona długo leżała pod gołym niebem i nie pracowała, dlatego guma sparciała.
Jeździć to tym można, ale generalnie uszkodzenie to dyskwalifikuje gumę, a sprzedawca gada głupoty.
Opona sparciała na zdrowy rozum nie powinna byc uzywana.
Przy duzych prędkosciach pewnie rozleciałaby sie w mak.
Daj sprzedawcy ten artykuł http://www.auto-swiat.pl/poradnik/wydan ... ykul=16079
Opona długo leżała pod gołym niebem i nie pracowała, dlatego guma sparciała.
Jeździć to tym można, ale generalnie uszkodzenie to dyskwalifikuje gumę, a sprzedawca gada głupoty.
Opona sparciała na zdrowy rozum nie powinna byc uzywana.
Przy duzych prędkosciach pewnie rozleciałaby sie w mak.
Daj sprzedawcy ten artykuł http://www.auto-swiat.pl/poradnik/wydan ... ykul=16079
- krzysiek11
- Forum Audi 80