[All] Wyciszenie wnętrza
[All] Wyciszenie wnętrza
Witam
Muszę w Coupe założyć komplet nowych wygłuszeń. Jeżeli chodzi o te bitumiczne, to dam te, których używa się do car audio.
Ale mam pytanie czym zastąpić fabryczne maty filcowe, te zielone, które są pod dywanikiem.
Co proponujecie? Czy wybrać się do jakiegoś marketu budowlanego i tam szukać tych mat, czy może coś takiego:
http://www.akustyczne.net/index.php?sit ... uszaj%B1ce
Tylko wydaje mi się, że oryginalne są o wiele grubsze od tych co w powyższych linkach. Nie wiem czy te w marketach budowlanych nie będą lepsze, ale czy się sprawdzą w aucie
Macie jakieś doświadczenia w temacie może?
Muszę w Coupe założyć komplet nowych wygłuszeń. Jeżeli chodzi o te bitumiczne, to dam te, których używa się do car audio.
Ale mam pytanie czym zastąpić fabryczne maty filcowe, te zielone, które są pod dywanikiem.
Co proponujecie? Czy wybrać się do jakiegoś marketu budowlanego i tam szukać tych mat, czy może coś takiego:
Tylko wydaje mi się, że oryginalne są o wiele grubsze od tych co w powyższych linkach. Nie wiem czy te w marketach budowlanych nie będą lepsze, ale czy się sprawdzą w aucie
Macie jakieś doświadczenia w temacie może?
chybo101, ja nie wiem gdzie ty widziałeś klejone maty w Audi :?: wszędzie gdzie zaglądałem była pojedyncza warstwa, na podłodze, na boczkach. jmm, ja poszedłem do hurtowni tapicerskiej i kupiłem maty filcowe takie jak były ori tyle że były grubsze z tego względu że te w samochodzie są już "zdeptane"
jmm, ta mata w pierwszym linku jest chyba takiej samej grubości jak ori natomiast ta druga to bez rewelacji jest bo jest cieniutka. A jeżeli chodzi o zastosowanie wygłuszenia matą bitumiczną a potem matą filcową to lepiej się opłaci kupić każdą osobno. Z resztą wujo1, podał Ci link do mojego rezania gdzie dawałem najpierw jedną a potem drugą matę i wyszło całkiem przyzwoicie. <ok>
[ Dodano: 2010-12-08, 08:51 ]
chybo101, a w którym miejscu taka była :?: może to na łączeniu mat widziałeś :?: <idea> może Coupe ma troszki inne wygłuszenie :roll:
[ Dodano: 2010-12-08, 08:51 ]
chybo101, a w którym miejscu taka była :?: może to na łączeniu mat widziałeś :?: <idea> może Coupe ma troszki inne wygłuszenie :roll:
Panowie wielkie dzięki za informacje
Ysiul nie wiem jak to się stało, że szukajka nie znalazła Twojego tematu.
Ale wracając do sedna i podsumowując:
-Rozumiem, że taśma dekarska da taki sam efekt co te zwykłe czarne?
-Filc samochodowy, gdzie to kupić tanio, czy brać to porso czy coś innego. Znalazłem coś w Wawie ale za 54zł za metr, a szerokość tylko 1.4. Ysiul masz może namiary na tą hurtownie, z której brałeś, może mi to wyślą.
Zakładam, że wystarczy mi jedna rolka dekarskiej. Co do tego filcu to z 5m pewnie, ale zależy od szerokości.
Mile widziane jakieś tanie źródło tych materiałów:)
Ysiul nie wiem jak to się stało, że szukajka nie znalazła Twojego tematu.
Ale wracając do sedna i podsumowując:
-Rozumiem, że taśma dekarska da taki sam efekt co te zwykłe czarne?
-Filc samochodowy, gdzie to kupić tanio, czy brać to porso czy coś innego. Znalazłem coś w Wawie ale za 54zł za metr, a szerokość tylko 1.4. Ysiul masz może namiary na tą hurtownie, z której brałeś, może mi to wyślą.
Zakładam, że wystarczy mi jedna rolka dekarskiej. Co do tego filcu to z 5m pewnie, ale zależy od szerokości.
Mile widziane jakieś tanie źródło tych materiałów:)
http://www.surtex.gdynia.pl/produkty.ph ... 1291834145
ps .wychodzi chyba o połowę taniej od mat boll-a
ps .wychodzi chyba o połowę taniej od mat boll-a
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=1357211654 Chyba zdecyduję się na te z tego linka.
Tylko ile tego wziąść, mają 2m szerokości. Che wygłuszyć podłogę, ścianę grodziową, tylną kanapę, tylną ścianę i jakby coś zostało to bagażnik
2m x 5m będzie OK czy za mało, jak myślicie?
Tylko ile tego wziąść, mają 2m szerokości. Che wygłuszyć podłogę, ścianę grodziową, tylną kanapę, tylną ścianę i jakby coś zostało to bagażnik
to spróbuj przemierzyć samochód mniej więcej ile Ci potrzeba tej taśmy dekarskiej, ma ona szerokość 35cm(z tego co pamiętam) i 10m długości. Jeżeli jeszcze chodzi o przyklejanie taśmy dekarskiej na pionowe powierzchnie to ja stosowałem pod spód taśmę dwustronna żeby się ona lepiej trzymała, ale z perspektywy czasu stwierdzam że można by było spodnią część taśmy podgrzać opalarką lub suszarką i wtedy lepiej się zawulkanizuje.jmm pisze:Zakładam, że wystarczy mi jedna rolka dekarskiej.
właśnie dzwoniłem do tej hurtowni i mają takie maty jeszcze i koszt 1mb to 30zł przy czym szerokość tych mat to 2 m czyli na pewno taniej niż w wawie.jmm pisze:Filc samochodowy, gdzie to kupić tanio, czy brać to porso czy coś innego. Znalazłem coś w Wawie ale za 54zł za metr, a szerokość tylko 1.4. Ysiul masz może namiary na tą hurtownie, z której brałeś, może mi to wyślą.
wydaje mi się że to będzie troszkę za mało ja chyba kupiłem 5mb i wystarczyło mi na całą podłogę tylną kanapę(siedzisko i oparcie) no i pod tylną półkę dałem no i z metr mi został jeszcze. To może weź 6-7mb to wtedy już na spokojnie Ci wystarczy a różnica cenowa nie będzie taka duża, a będziesz miał pewność że nie zabraknie.jmm pisze:Tylko ile tego wziąść, mają 2m szerokości. Che wygłuszyć podłogę, ścianę grodziową, tylną kanapę, tylną ścianę i jakby coś zostało to bagażnik
P.S.
nie pamiętam czy pisałem to wcześniej czy nie, ale na podłogę dałem podwójną warstwę maty filcowej, to znaczy nie wyrzucałem starej tylko dałem drugą warstwę, oczywiście nie w każde miejsce bo było by za grubo ale na płaskich powierzchniach to dałem podwójną tylko na wszelkiego rodzaju zgięciach pojedyncza została.
Jakies dwa tygodnie temu wymienialem filc u siebie, po godzinie poszukiwania znalazlem w sklepie Komfort :mrgreen: U mnie byla dostepna tylko grubosc 5mm ale koles mi powiedzial ze na zamowienie mozna sciagnac 10mm, koszt za metr to 12pln. Ja zrobilem to tak ze zerwalem stary filc, odtluscilem podloge i uzylem dwustronnej tasmy klejacej, jako ze filc ma tylko 5mm grubosci to polozylem dwie warstwyjmm pisze:-Filc samochodowy, gdzie to kupić tanio, czy brać to porso czy coś innego. Znalazłem coś w Wawie ale za 54zł za metr, a szerokość tylko 1.4. Ysiul masz może namiary na tą hurtownie, z której brałeś, może mi to wyślą.
Ciekawe.. i to jest ten zielony filc samochodowy? 12zł za metr, a jaka szerokość?keczy pisze:Jakies dwa tygodnie temu wymienialem filc u siebie, po godzinie poszukiwania znalazlem w sklepie Komfort :mrgreen: U mnie byla dostepna tylko grubosc 5mm ale koles mi powiedzial ze na zamowienie mozna sciagnac 10mm, koszt za metr to 12pln. Ja zrobilem to tak ze zerwalem stary filc, odtluscilem podloge i uzylem dwustronnej tasmy klejacej, jako ze filc ma tylko 5mm grubosci to polozylem dwie warstwyjmm pisze:-Filc samochodowy, gdzie to kupić tanio, czy brać to porso czy coś innego. Znalazłem coś w Wawie ale za 54zł za metr, a szerokość tylko 1.4. Ysiul masz może namiary na tą hurtownie, z której brałeś, może mi to wyślą.
Ale chyba kupię to:
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=1357211654
Cena jest OK, parametry też