[1.9TDI 1Z] Podgrzewacz płynu chłodniczego.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Ano właśnie ,ten fabryczny wynalazek jest trochę niedopracowany ,no może nie on sam ,tylko jego sterowanie przez ECU.Jak już UKI_XX, zauważył ,wystarczy odpalić na chwilę auto i zgasić gdy temperatura płynu przekroczy 5 stopni ,wtedy przy następnym odpaleniu niestety podgrzewacz się już nie włączy .Na szczęście mało kto gasi silnik zanim się nagrzejeUKI_XX pisze:joint32 napisał/a:
Świece włączają się jakieś 20 sek. po odpaleniu i grzeją aż do 70 stopni.
pod warunkiem że wcześniej nie zgasisz silnika <ok>
-
- Forum Audi 80
Można to w prosty sposób poprawić,i zrobić sobie dodatkowy wlącznik do sterowania dwoma swiecami tegoż podgrzewacza :idea: (włączasz i wyłączasz kiedy chcesz) :idea:
Przy mrozie i tak nim nie przegrzejesz silnika,a świece sie nie spalą bo zanurzone są w płynie.
Co do piszczącego paska u mnie też chwile piszczy jak jest wiecej niż -10 st. (napinacz jeszcze z fabryki)
Przy mrozie i tak nim nie przegrzejesz silnika,a świece sie nie spalą bo zanurzone są w płynie.
Co do piszczącego paska u mnie też chwile piszczy jak jest wiecej niż -10 st. (napinacz jeszcze z fabryki)
podgrzewacz
mam drugiego audi 80 tez z ori podgrzewaczem i altelnator 120a i tez piszczy to chyba ich wada jakaś?
Ostatnio zmieniony 07 gru 2010, 21:17 przez seba2303, łącznie zmieniany 1 raz.
No przecież dla alta to spore obciążenie. Licząc że 1 świeca wpierdziela 15A prądu to dla 7 świec (silnik + podgrzewacz)wychodzi 105A :shock: U mnie podgrzewacz nie działa, bo świece popalone :oops: Ale zważywszy na mrozy i komfort dla silniczka warto jednak mieć to sprawne <ok>
seba2303 wg. mnie coś nie halo, skoro masz ori podgrzewacz to powinni wsadzić altek 120A a nie 90
seba2303 wg. mnie coś nie halo, skoro masz ori podgrzewacz to powinni wsadzić altek 120A a nie 90
podgrzewacz
orin podgrzewacz załozony samemu tylko mi brak altelnatora 120a
podgrzewacz
jasne zgadzam sie ale zeby tak niepiszczał m pasek i to podlonczyłem mu 2 tylko swieczki. robiłem prube jak sa odłonczone wszyski to rano zanim sie nagrzeje to jestem w pracy :!: a podłoncze niby taki mały podgrzewacz ale to zeczywiscie jest spoko dobre to jest, tylko wkuza mnie ten pasek. ale czaje sie na webasto naprawde fajna rzecz.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Nie czaj się tylko bierz :mrgreen: Mam kompletnego hydronica D3WZ moc 3300W z saaba 2002r w super stanie ,jakby co pali tylko 0,4 l /h.Ja wywaliłem swój ori podgrzewacz bo żarł prąd jak smok i pasek kwiczał jak u ciebie ,co mnie wku...ło strasznie i zamontowałem sobie D3WZ .Teraz nic nie kwiczy ale za to słychać odgłos startujacego odrzutowca :mrgreen: ale takiego w wersji miniale czaje sie na webasto naprawde fajna rzecz.
podgrzewacz
altelnator zrobiony napinacz tez kolo altelnatora ok kolo pasowe moze byc podjechane moze ,podrubki swiece pobieraja wiecej pradu? albo cos takiego :?: