[1,9 TD] Problem z rozrusznikiem
[1,9 TD] Problem z rozrusznikiem
Witam
Mam problem z rozrusznikiem. Pracował jak do tej pory bez problemu do dziś. Zrobilem spod pracy ok 3 km do bankomatu i zgasiłem auto. Po powrocie nie mogłem juz odpalić. Wszystkie kontolki się palą, ale rozrusznik nawet nie drgnie. Udało sie jakoś odpalić auto na pych i dojechać do domu.
Teraz mam już wyciagniety rozrusznik i widzę, że jest na nim cały czas napięcie mimo nie włączonego zapłonu. Podejrzewam 3 rzeczy - sam rozrusznik, stacyjke i przekaźnik.
Wcdześniej nie mialem problemów z rozrusznikiem więc pomału musze ogarnąc temat
Ponieważ zalezy mi na czasie wybaczcie ze nie szukam w szukajce podobnego tematu. Bede wdzięczny za szybką odpowiedz
[ Dodano: 2010-12-11, 09:17 ]
Wszystko wskazuje na uszkodzoną kostkę stacyjki. Bede ją dzis wymieniał.
Mam problem z rozrusznikiem. Pracował jak do tej pory bez problemu do dziś. Zrobilem spod pracy ok 3 km do bankomatu i zgasiłem auto. Po powrocie nie mogłem juz odpalić. Wszystkie kontolki się palą, ale rozrusznik nawet nie drgnie. Udało sie jakoś odpalić auto na pych i dojechać do domu.
Teraz mam już wyciagniety rozrusznik i widzę, że jest na nim cały czas napięcie mimo nie włączonego zapłonu. Podejrzewam 3 rzeczy - sam rozrusznik, stacyjke i przekaźnik.
Wcdześniej nie mialem problemów z rozrusznikiem więc pomału musze ogarnąc temat
Ponieważ zalezy mi na czasie wybaczcie ze nie szukam w szukajce podobnego tematu. Bede wdzięczny za szybką odpowiedz
[ Dodano: 2010-12-11, 09:17 ]
Wszystko wskazuje na uszkodzoną kostkę stacyjki. Bede ją dzis wymieniał.
-
- Forum Audi 80
- damianmp33
- Forum Audi 80
Miałem taki sam problem jak kolega tower, otóż jak zgasiłem po dłuższej jeżdzie samochód i nie chciał zapalic ponownie. Dopiero zapaliłem na pycha, kolega który ze mną był poradził mi żebym wycziścił szczotki bo się wieszają dałem więc samochód do warsztatu tam wyjeli rozrusznik i dali do zakładu który naprawia rozruszniki.
Po naprawie okazało się że przy większym mrozie rozrusznik przepuszcza tzn zaczyna kręcic i zaraz odskakuje od koła zamahowego i kręci w miejscu spoczynku wtedy powtażam rozruch i zapala :evil: . Dałem wiec do rekramacji i stwierdzili że jest dobry a przyczyną mogła byc poluzowana śruba, którą dokręcili oraz stacyjka, którą chcieli wymienic ale ze względu na koszty chcieli zrobic taki cud, odpalnie na przecisk za 60 zł Ja poszukałem na forum i wymieniłem kostkę, która była pęknięta. Po wymianie stwierdziłem że usonołem pierwszą wadę, ale druga powróciła i teraz nie wiem co dalej robic. proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu kręcącego bendixa w miejscu. Dzięki.
Po naprawie okazało się że przy większym mrozie rozrusznik przepuszcza tzn zaczyna kręcic i zaraz odskakuje od koła zamahowego i kręci w miejscu spoczynku wtedy powtażam rozruch i zapala :evil: . Dałem wiec do rekramacji i stwierdzili że jest dobry a przyczyną mogła byc poluzowana śruba, którą dokręcili oraz stacyjka, którą chcieli wymienic ale ze względu na koszty chcieli zrobic taki cud, odpalnie na przecisk za 60 zł Ja poszukałem na forum i wymieniłem kostkę, która była pęknięta. Po wymianie stwierdziłem że usonołem pierwszą wadę, ale druga powróciła i teraz nie wiem co dalej robic. proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu kręcącego bendixa w miejscu. Dzięki.
- damianmp33
- Forum Audi 80
dodam jeszcz ze przed remontem rozrusznika cały czas krecił tylko kilka razy sie zdazyło ze wogóle nie obrucil pewnie spowodu złego stanu kostki. a teraz po remoncie rozrusznik zaczoł odskakiwac od kola zebatego, dzieje sie to w duze mrozy a jak jest rozgrzany to kreci normalnie. Za naprawę dałem 270 zł a rozrusznik gorzej chodzi niż przed naprawą :evil: :evil: :evil: :evil:
- damianmp33
- Forum Audi 80
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
oryginalne, olowianych to chyba niema, bo by sie kruszyly latwo,damianmp33 pisze:A jakie są najlepsze klemy ołowiane czy mosieżne?
co prawda wiekszosc akumulatorow ma lekki stozek na wyprowadzeniach ale widocznie tak musi byc, i z poprawianiem tego co jest od zawsze lepiej dac sobie spokoj, troszke tawotu nie zaszkodzi
- damianmp33
- Forum Audi 80