[b4 1z 1.9TDI] Wymiana pompy wody
-
- Forum Audi 80
[b4 1z 1.9TDI] Wymiana pompy wody
Uzywając szukajki chciałem znalesc jakies wskazówki jak po kolei wymienic (zdemontowac starą i zalozyc nowa) pompe wody w TDI. Moze ktos ma jakies fotostory albo bedzie zmienial sam pompe i moglby napisac w punktach po kolei co i jak sie robi? Czy to wogole skompliwkowane i samemu sobie wymienie bez wiekszego problemu? Nie znam sie na mechanice ale lubie grzebac i juz pare rzeczy dzieki Wam udalo mi sie naprawic lub wymienic to moze i z tym bym sobie poradzil.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
No jest trochę zabawy ,ja akurat robiłem bez zdejmowania zderzaka .Jak wymieniamy tylko czoło pompy ,jak pisze kyjo, bez obudowy ,musimy rozpiąć rozrząd .Przy wymianie całej pompy ,nie musimy ,bo odkręcamy od bloku z obudową .A że mało kto kupuje całą ,to niestety rozrząd do rozpięcia i koło wałka pośredniego do zrzucenia ,bo za nim dopiero są śrubki od pompykyjo pisze:Demontujesz zderzak, chł♪odnice, następnie rozrząd zrzucasz i masz wszystko na dłoni.
kolegaMUNIOR, wyjaśnił wszystko.
Beż zdejmowania chłodnicy da sie jak sie ma wprawe ale ja np ściągam przód potrzeba tylk odkręcić 2sróby zderzaka i chłodnice odkręcić i na bok wykręcam i juz jest dostęp wieć poł godz dłużej może z tym schodzi.
pawel_m, Pasek to trzeba zdjąć niestety lecz w tym silniku to naprawde nie jest ciężkie do tego idealny dostęp <ok>
Beż zdejmowania chłodnicy da sie jak sie ma wprawe ale ja np ściągam przód potrzeba tylk odkręcić 2sróby zderzaka i chłodnice odkręcić i na bok wykręcam i juz jest dostęp wieć poł godz dłużej może z tym schodzi.
pawel_m, Pasek to trzeba zdjąć niestety lecz w tym silniku to naprawde nie jest ciężkie do tego idealny dostęp <ok>
Cześć,poszukaj w moich postach gdzieś to opisywałem,możesz tak zrobić jak napisałeś jak najbardziej odkręcasz łapę górną pompy wspomagania,i potem odkręcasz cały korpus pompy wody i wyciągasz bez nie potrzebnej zabawy z rozrządemtomek87g pisze:A czy można zrobić tak;
wymontować cała pompę bez rozpinania rozrzadu, następnie wymienić czoło pompy i zamontować cała pompę na miejsce?
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80