[80 B3 1.8 SF] Sonda lambda w gazniku,czy to mozliwe?
-
- Forum Audi 80
[80 B4 2.0 ABT] Czy to wina Sondy?
Mam pytanie do specjalistów (wiem ze tacy tu siedzą czasami) zanim pojade z autem do mechanika moze samemu uda mi sie to zrobic! Auto jak jest zimne chodzi idealnie na gazie i benzynie natomiast po rozgrzaniu auto nie chodzi dobrze na benzynie mianowicie kopci na czarno po odpaleniu i ciezko przechodzi na gaz (przelacznik automatyczny) zauwazylem tez zwieksze zuzycie benzyny podczas odpalania (czesciej musze tankowac paliwo na odpalanie) dodam ze na gazie odpala dobrze ( nie kopci) No i zasadnicze pytanie czy jest to wina sondy lambda? pytam bo mam zamiar kupic sonde bosch'a z góry dzięki za pomoc! Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 30 lip 2007, 22:29 przez dzanks, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie mam sekwencji! Gazu nie pali mi więcej ogolnie to na gazie silnik chodzi bez zarzutu! poblem pojawia sie na benzynie i tylko na rozgrzanym silniku! na poczatku dzialo sie tak raz nakilkanascie/kilkadziesiat odpaleń a eaz prawie zawsze jak jest cieply silnik! dzieki za sugesie ze to moze byc ten czujnik postaram sie zalawic jakis na podmianke na chwile!
takie same objawy miałem w fordzie scorpio, wymieniłem sondę i jak ręką odjął, nieraz czułem w środku auta benzynę. jak choć trochę się znasz to bez problemu sondę wymienisz sam! tylko odłącz minusową klemę i po wymianie podłącz, komp się zresetuje i myślę że będzie ok. pozdrawiam i życzę szerokości________piachu
Na początek zrób reset i sprawdź, jak wtedy będzie się zachowywał. Po zrobieniu resetu ECU (odłącz klemę minusową z akumulatora na ok.30 min.) odpal na benzynie i nie przełączaj na gaz aż się nie nagrzeje do 90 stopni. Dla sprawdzenia pojeździj z dzień na benzynie i sprawdź, czy sytuacja się powtórzy. Jeśli tak to wina sondy lub czujnika temperatury, jeśli sytuacja się nie powtórzy to winą może być zła emulacja podczas pracy na gazie lub złe podłączenie instalacji gazowej.dzanks pisze:zresetowac? czyli odłączyć minusową kleme od aka na 30 minut? tak to sie robi?
wykluczyłbym raczej ze to przez instalacje gazową jak wczesniej pisalem problem jest od dawna ( nie mialem wtedy jeszcze gazu) tylko ze pojawial sie dużo rzadziej niz obecniesylwiasty pisze:... Jeśli tak to wina sondy lub czujnika temperatury, jeśli sytuacja się nie powtórzy to winą może być zła emulacja podczas pracy na gazie lub złe podłączenie instalacji gazowej.dzanks pisze:zresetowac? czyli odłączyć minusową kleme od aka na 30 minut? tak to sie robi?