Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 1.8 NE] Podswietlenie zagarów,licznik kilometrów.

Awatar użytkownika
Jarewa
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Jarek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABT

Post autor: Jarewa » 14 gru 2010, 21:24

To małe czerwone to renzystor kupisz w sklepie elektronicznym tylko musisz znać wartości bo na oko nie sprzedadzą.

Podłaczeniu prądu nic nie da. Gdybyś miał generator czestotliwości to wtedy tak.

"aldi"- w schematach nie pisze co to dokłądnie tylko tyle że na trzy kable + - i G. kontaktron byłby tylko na dwa kable. Ale można jecze podejrzewać ze to czujnik indukcyjny.

Młody440
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Młody440 » 14 gru 2010, 21:30

W prędkościomierzu zjarało się to coś:

http://yfrog.com/mlzdjcie327gj

Będę wdzięczny za nazwy tych dupereli.

Awatar użytkownika
Jarewa
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Jarewa » 14 gru 2010, 21:58

Też renzystor. Ale one nie palą się tak o sobie musiało coś wiecej pujść. Czyli do sprawdzenia cała elektronika.

Awatar użytkownika
Norbas
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Norbert

Post autor: Norbas » 14 gru 2010, 22:03

Jarewa, powiedz mi a to nie będzie wina tego potencjonometra, on ma tam połączony kabelek pomiedzy śrubami, a słyszałem że takie cyrki mogą też się dziać przez potencjometr....

Awatar użytkownika
Jarewa
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Jarewa » 14 gru 2010, 22:18

Nie

W pierwszym przypadku bedzie to renzystor dla stabilizatora przejście masy przez renzystor. Możliwe że uwalony stabilizator. Można tam wsadzić na oko 0.1ohm 2W gdyby się palił wstawić 3W.- Jutro moge sprawdzić jakie parametry orginalne tego renzystora.
W drugim w środku zegara dla elektroniki. Tutaj nie pomoge.

Więc podświetlanie odpada.

Młody440
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Młody440 » 19 gru 2010, 22:37

Więc tak na płytce od prędkościomierza spalił się rezystor który jest tam na zdjęciu i kondensator który był koło niego był uszkodzony.Rezystor na płytce po prostu się przegrzewa.Brakiem podświetlenia okazało się to że połowa żarówek była spalona.Przy składaniu wywaliłem ten kabelek od potencjometru a sam potencjometr rozebrałem i większych usterek nie stwierdziłem wiec go wsadziłem tak jak powinien być.Przed wsadzeniem sprawdziłem go jeszcze oddzielnie na żarówce i w każdym położeniu żarówka świeci tak samo na liczniku nie sprawdzałem ale podświetlenie jest.Po jeździe stwierdzam następujące fakty:na początku podświetlenie było po pierwszej jeździe zostawiłem samochód na 4 godziny i połowy nie było jak wcześniej poszedłem coś załatwić i po postoju ok 20 minut odpalam autko i wszystko jest ok podświetlenie działa do tej pory.Wskazówka od prędkościomierza skacze powyżej 80 po za tym jest ok czasem się jej zdarzy przez moment nie dociągać ale to rzadko i do 40 powyżej jest ok.Zaliczanie kilometrów teraz w ogóle nie działa a gdy chciałem wyzerować przebieg dzienny jakoś ten przycisk ciężko działa i przeskoczyło mi na 1111 potem jakoś udało mi się dopiero z zerować mogłem popełnić jakiś błąd przy składaniu czy to tylko po prostu wina elektroniki i raczej z tego już nic nie będzie.
Ma może ktoś schematy to może jeszcze raz oddam to temu elektrykowi żeby to przebadał ze schematem.
Może ktoś ma rozbity prędkościomierz chętnie odkupie cały lub tylko tę płytkę z elektronika.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przełączniki zespolone, zegary, stacyjka.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl