[80 B4 ABT]Stuki na zimnym silniku jak diesel
Re: [80 B4 ABT]Stuki na zimnym silniku jak diesel
A klimatyzację twoje auto posiada :?:darek509 pisze:Witam wszystkich na forum , mam taki problem w moim B4 stukanie i poranny klekot przy zimnym silniku jak się nagrzeje pracuje ciszej lecz nie idealnie.Samochód pali na dotyk niema żadnego problemu z jego uruchomieniem oraz pracuje równo. Odwiedziłem wielu mechaników i powiem że zaden niema pomysłu co może być przyczyną stuków.Mam wymienione popychacze INA oraz olej Mobil 10W40.Jeżeli ktoś rozwiązał podobny problem to proszę o podpowiedzi.Chciałbym jeszcze spytać czy żle ustawiony rozrząd może być przyczyną takich stuków i dlaczego po nagrzaniu silnika stuki cichną lecz nie do końca.
Identycznie mój silnik pracuje, taki sam dźwięk.king86 pisze:W moim przypadku stuki pochodzą z bloku silnika - głowica pracuje cicho - wszystko wskazuje na to że są to luzy na sworzniach tłokowych lub luźne tłoki w cylindrach. Pierścienie wymieniałem bo brał mi olej, teraz oleju nie bierze a stuka dalej ...
Link dzisiejszy film ----> Pierwsze odpalenie po weekendzie(2 dni nie uruchamiany) silnik zimny- temperatura powietrza -7 stopni C. Obroty poniżej 2000obr/min.
------> http://www.youtube.com/watch?v=L__Rivmfphs
a skąd ten odgłos dochodzi? z dołu silnika?? zaraz jak kupiłem swoje to dochodził dziwny stukot tak jakby z wału korbowego... jakby się panewka obróciła, albo łapa na wale była luźna.. ściągnąłem misę olejową, sprawdziłem łapy i panewki i niby nic tam się złego nie działo, luz technologiczny taki jak powinien być, poskładałem i wszystko wróciło do normy...do dziś nie wiem co to mogło być..