[80,B3,JN] Problem z gazem
- marek25aa2
- Forum Audi 80
[80,B3,JN] Problem z gazem
Witam wszystkich !
Mam ostatnio taki dziwny problem ze swoim samochodzikiem, na zimnym silniku z nawiewu (Przynajmniej tak mi sie wydaje) czuć gaz,jak samochód złapie już trochę temperatury to jest ok.
Pozdrawiam i życzę wszystkim Wesołych Świąt! <mikolaj>
Mam ostatnio taki dziwny problem ze swoim samochodzikiem, na zimnym silniku z nawiewu (Przynajmniej tak mi sie wydaje) czuć gaz,jak samochód złapie już trochę temperatury to jest ok.
Pozdrawiam i życzę wszystkim Wesołych Świąt! <mikolaj>
podjedz do jakiegos machra od gazu i niech ci posparwadza czy nie ucieka ci gaz z okolic filterka lub przy parowniku (tam gdzie poprzykręcane są te rurki od gazu do parownika)lub tez samemu to sprawdz w garazu najlepiej jak troche odpuści mróz (chyba że masz ogrzewany garaz) wode letnią dobrze namydlij medłem i potem pędzelkiem posmaruj w tych okolicach co ci pisałem i jak sie bedą pojawiały bańki tzn ze tam ucieka gaz lub tez winę za to moze ponosić elektrozawór może nie domykać i przepuszcza gaz ,powodzenia.Daj znac jak cos pomoże
Bo zimny silnik uruchamia się na PB a nie na lpg. Nie rozgrzany parownik daje lpg dalej gaz w stanie ciekłym. Dlatego też na zimnym silniku może być taki objaw. Często to się spotyka. Choć czuć powinno sie bardziej z wydechu niż z okolic filtra powietrza.
Być może gdzieś masz nieszczelność. Proponuję wlać do butelki trochę płynu do naczyń lub mydła i troszeczkę wody. Wstrząsnąć mocno i nanosić pianę na łączenia rurek, węży od gazu i filtr gazu.
Być może gdzieś masz nieszczelność. Proponuję wlać do butelki trochę płynu do naczyń lub mydła i troszeczkę wody. Wstrząsnąć mocno i nanosić pianę na łączenia rurek, węży od gazu i filtr gazu.
- marek25aa2
- Forum Audi 80
Dzieki Chlopaki za podpowiedzi! jak tylko trochę odpuści mróz biore się do pracy Przy okazji mam inne pytanko nie bede juz nowego watku zakladal czy ktos z was próbowal odkamieniać nagrzewnice ?? Moze macie jakieś sprawdzony srodki do tego ?? Prawdopodobnie mam zamuloną,odpowietrzona jest dobrze ale powietrze tylko letnie
- Przemo80b3
- Forum Audi 80
Ja ostatnio u ojca w samochodzie (Opel Astra) płukałem układ, bo też tylko leciało ciepłe powietrze, nagrzewnica była zawalona, to wlałem ocet do układu (po spuszczeniu płynu oczywiście) i odpaliłem i nagrzałem silnik do momentu włączenia się wentylatora potem to spuściłem i przepłukałem jeszcze wodą i zalałem właściwym płynem i grzeje jak się należymarek25aa2 pisze:Dzieki Chlopaki za podpowiedzi! jak tylko trochę odpuści mróz biore się do pracy Przy okazji mam inne pytanko nie bede juz nowego watku zakladal czy ktos z was próbowal odkamieniać nagrzewnice ?? Moze macie jakieś sprawdzony srodki do tego ?? Prawdopodobnie mam zamuloną,odpowietrzona jest dobrze ale powietrze tylko letnie
Są jeszcze specjalne środki do płukania układów chłodzenia
- Przemo80b3
- Forum Audi 80
- Przemo80b3
- Forum Audi 80
- marek25aa2
- Forum Audi 80
- Przemo80b3
- Forum Audi 80
- marek25aa2
- Forum Audi 80
Co do odkamieniania nagrzewnicy, uważaj na kroćce przy ściąganiu węży. U mnie urwały się oba:( Lata, glikol i temperatura zrobiły swoje. Były kruche, to co się odłamało dało się pokruszyc dwoma palcami w pył. No a że w zimę nie będę ściągał dechy żeby to wymienić. Ułamane rurki nadbudowalem miedzią, najpierw rurka 15 mm w środek, następna 18 krótka - dla wyrównania grubości. Całość trzyma się na poxipol. Aby do wiosny.