Witam.
Mam problem z temperaturą silnika. Jakiś czas temu zaczęła świecić sie kontrolka od temperatury wody. Problem w tym ze auto było dopiero co odpalone. Zgasiłem odczekałem chwile i po ponownym odpaleniu juz nie było problemu. Teraz ponownie zaczęła świecić lecz juz nie gaśnie. Termostat wydaje mi się ze się otwiera. Wydaje mi się ze to czujnik. Kupiłem ten z 3 pinami lecz go jeszcze nie montowałem. Pytanie moje czy aby zmienić czujnik musze spuszczać wodę czy da rade to zrobić bez obawy ze wycieknie mi wszystko otworem czujnika.
Dziś zauważyłem ze auto zagrzało mi sie do 110C i nie zadziałał wiatrak. Problemem może być ten sam czujnik czy problemu szukać gdzieś indziej??
Prosiłbym o wszelkie rady i ewentualne pomoce.
[AbK 2.0 LPG] Migająca lampka od temperatury
- Przemo80b3
- Forum Audi 80
Jak ten czujnik od temp. jest na górze króćca to możesz śmiało odkręcać, troszkę płynu uleci, ale nie dużo (chyba, że byś odkręcał na ciepłym silniku, gdy w układzie było by ciśnienie).
Czujnik od włączenia wentylatora znajduje się w chłodnicy (w lewym dolnym rogu) czujnik 2 (jak jeden bieg wentylatora) lub 3 pinowy (jeśli dwa biegi wentylatora)
Czujnik od włączenia wentylatora znajduje się w chłodnicy (w lewym dolnym rogu) czujnik 2 (jak jeden bieg wentylatora) lub 3 pinowy (jeśli dwa biegi wentylatora)
czujnik masz na dole i będziesz musiał wypuścić płyn...a co do temp to u mnie z z kolei jak odpalam to raz na jakiś czas od razu wskakuje mi na 120 stopni, a tak ogólnie to temp mi pokazuje dopiero jak się włączy wiatrak.. wiatrak startuje i wskazówka pokazuje 90 na piecu.. nie wiem od czego to zależy.
- Przemo80b3
- Forum Audi 80
To masz coś z kablami nie tak, u mnie ostatnio było podobnie, kable od wtyczki czujnika były dołączane i jakoś niechcący je zruszyłem i nie wskazywało temp. ale raz temp wskoczyła na 120st. postała chwilę i wskazówka opadła. Przyczyną były te kable, nie łączyły tak jak należyaudawkaa pisze:czujnik masz na dole i będziesz musiał wypuścić płyn...a co do temp to u mnie z z kolei jak odpalam to raz na jakiś czas od razu wskakuje mi na 120 stopni, a tak ogólnie to temp mi pokazuje dopiero jak się włączy wiatrak.. wiatrak startuje i wskazówka pokazuje 90 na piecu.. nie wiem od czego to zależy.