[ 80 B3 1,8S] Zbyt wysokie spalanie gazu...
- roodster80s
- Forum Audi 80
[ 80 B3 1,8S] Zbyt wysokie spalanie gazu...
Witam... Mam problem z moją Audicą.... Od jakiegos tygodnia spalanie z 13l na 20L... Wymiana reduktora oraz regulacja nic nie dały... Nie moge sobie z tym poradzic... Sprawdziłem szczelnosc na wszystkich węzach i wszedzie jest wporządku... Moj model wyposazony jest w gaźnik... Panowie prosze pomózcie... Bo naprawde coraz bardziej odczuwam jazde tym autem po kieszeni. Dodam ze odpala na gazie bezproblemu nawet w największe mrozy. Utzymuje oborty... Naprawde nie wiem... Sprubowałem jeszcze ją przykręcił na dawce... I tak to nic nie dało. Moze ktos miał podobny problem. Czekam na jakies propozycje. I z góry dziękuje.
Ostatnio zmieniony 11 mar 2011, 08:41 przez roodster80s, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak kolega marko napisał- auto musi się dogrzewać- podstawa. Sprawdź czy termostat jest OK. Potem możesz sprawdzić podstawkę gaźnika, wszystkie przewody od podciśnienia(bardzo ważne wbrew pozorom, o czym się sam przekonałem). Czy parownik jest dobrze złożony(o tym tez się przekonałem )? Pytanie retoryczne- wymieniony filterek i zrobiona regulacja? Jak świece, kable w/n, palec, kopułka? Zapłon dobrze ustawiony? Filtr powietrza ok?
mi tak pali :mrgreen: kupilem termostat i bedzie wymiana jednak spalanie takie w miescie do 20 a na trasie juz pali w miare moze jeszcze jakies czujki temp itd sonda ustawienie gazu
Ostatnio zmieniony 21 gru 2010, 17:09 przez dr.lolek, łącznie zmieniany 1 raz.
Kolego mam ten sam problem ale w abt. Spalanie wyszło mi w mieście ok 20l i to chyba przez tą zimę tak wnioskuję ale jeszcze się zastanawiam nad wymianą sondy tylko nie jestem pewien czy to cokolwiek zmieni na lpg. Dodam że mam instalację II generacji z silniczkiem krokowym bez żadnej manualnej regulacji dawki gazu.