[1.8PM LPG] Wadliwy nowy termostat? Pomocy!
[1.8PM LPG] Wadliwy nowy termostat? Pomocy!
Koledzy pomocy! Odebrałem dzisiaj samochód od mechanika, był problem z temp. pracy silnika (99stopni). Wymieniony został termostat. Wracając z warsztatu silnik znów zagrzał się do 99, ale jechałem w korku więc myślałem, że to jest przyczyną. Sprawdziłem węże, górny był gorący, dolny ciepły. Teraz ulice są przejezdne, zero korków a temp. znów zbliża się do stówy, ale tym razem dolny wąż jest całkowicie zimny! Czyżby wadliwy nowy termostat? A może coś innego? Pomóżcie koledzy bo jutro zamierzam reklamować usługę i chce mieć argumenty. Z góry serdeczne dzięki za każdą pomoc.
Nie wiem czy w tym audi układ chłodzenia odpowietrza sie samoczynnie?
Możesz sprawdzić termostat,
Wykręc go i przygotuj garnek z gorącą wodą 90-95 Stopni i wrzuć do niej termostat, powinien sie sam otworzyć, jeśli się nie otworzy to jest wadliwy.
Kiedyś robiłem audi kolegi 100 C4 i tak właśnie było termostat nowy 55zł i był uszkodzony.
Wymienili go w sklepie bez problemu.
Możesz sprawdzić termostat,
Wykręc go i przygotuj garnek z gorącą wodą 90-95 Stopni i wrzuć do niej termostat, powinien sie sam otworzyć, jeśli się nie otworzy to jest wadliwy.
Kiedyś robiłem audi kolegi 100 C4 i tak właśnie było termostat nowy 55zł i był uszkodzony.
Wymienili go w sklepie bez problemu.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Woda się nie gotuje a wiatrak nie chodzi. Nie wiem czy to przekłamywanie licznika bo dolny wąż jest całkowicie zimny...
[ Dodano: 2010-12-23, 00:04 ]
A co do licznika to jest jakaś metoda żeby to sprawdzić? Kiedy silnik osiągnie 90 stopni to w bardzo krótkim czasie wskazówka wskakuje na 95 i po chwili na 99.
[ Dodano: 2010-12-23, 00:09 ]
i jeszcze pytanie- w jakiej temp. gotuje sie płyn?
[ Dodano: 2010-12-23, 00:04 ]
A co do licznika to jest jakaś metoda żeby to sprawdzić? Kiedy silnik osiągnie 90 stopni to w bardzo krótkim czasie wskazówka wskakuje na 95 i po chwili na 99.
[ Dodano: 2010-12-23, 00:09 ]
i jeszcze pytanie- w jakiej temp. gotuje sie płyn?
- Patrique
- Forum Audi 80
- Imię: Patryk
- Model: Audi A4
- Nadwozie: Avant
- Silnik:
Ja bym na Twoim miejscu wyciągnął termostat i ugotował z niego w garnku zupę <ok> .
To tak pół żartem - pól serio. Ja kupiłem nowy termostat a mimo wszystko sprawdziłem go wrzucając go do gorącej wody. Temperatura otwarcia 85`C (czyli otworzył się nawet odrobinę wcześniej), no ale współczynnik błędu w granicach tolerancji .
Kiedy założyłem termostat do pompy i zalałem ukł. chłodzenia płynem, to w momencie osiągnięcia przez wskazówkę pułapu trochę przed "90`C" poczułem, aż zaczęły drgać węże wchodzące do chłodnicy. Czyli termostat puścił duży obieg (wtedy jeszcze wraz z powietrzem, bo ukł. odpowietrzałem dopiero potem).
To tak pół żartem - pól serio. Ja kupiłem nowy termostat a mimo wszystko sprawdziłem go wrzucając go do gorącej wody. Temperatura otwarcia 85`C (czyli otworzył się nawet odrobinę wcześniej), no ale współczynnik błędu w granicach tolerancji .
Kiedy założyłem termostat do pompy i zalałem ukł. chłodzenia płynem, to w momencie osiągnięcia przez wskazówkę pułapu trochę przed "90`C" poczułem, aż zaczęły drgać węże wchodzące do chłodnicy. Czyli termostat puścił duży obieg (wtedy jeszcze wraz z powietrzem, bo ukł. odpowietrzałem dopiero potem).
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
licznik paliwa też ma przekłamania a przynajmniej tak mi się wydaje? Co z tym można zrobić?
[ Dodano: 2010-12-23, 23:13 ]
ok, szukajka fajna rzecz Już wiem wszystko, ale chciałem jeszcze zapytać czy symbol stabilizatora jest ogólny dla wszystkich generacji 80-tki czy może do B3 PM był jakiś inny (czytałem posty dotyczące B4 i była mowa o symbolu KA7810)?
[ Dodano: 2010-12-23, 23:13 ]
ok, szukajka fajna rzecz Już wiem wszystko, ale chciałem jeszcze zapytać czy symbol stabilizatora jest ogólny dla wszystkich generacji 80-tki czy może do B3 PM był jakiś inny (czytałem posty dotyczące B4 i była mowa o symbolu KA7810)?
- Przemo80b3
- Forum Audi 80