[80 Avant B4 1.9TDI 1Z]Ile oleju?
[80 Avant B4 1.9TDI 1Z]Ile oleju?
Witajcie, wytlumaczcie mi jedna nurtujaca mnie sprawe... dlaczego do 1z w sedanie wchodzi 4,2 l oleju a do avanta 3.5 wg. strony: DAne techn czy moze jest inaczej albo czegos nie zauwazylem?
i czy do 1z avanta wchodzi rzeczywiscie 3.5 l bo czeka mnie wymiana :D
i czy do 1z avanta wchodzi rzeczywiscie 3.5 l bo czeka mnie wymiana :D
Ostatnio zmieniony 22 gru 2006, 20:52 przez zgredek27, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi 80
Panowie...
problem polega na tym że pojemność miski olejowej do odp poziomu to 4,2l
ale w praktyce (jak to zwykle bywa jest inaczej niż w teorii) wchodzi 3,5l
i nie ważne czy to jest avant, cabrio czy sedan...
jean_pierre skoro ostatnio wlałeś 4,2l to sprawdz proszę czy poziom nie jest za wysoki... na 99% jest.
problem polega na tym że pojemność miski olejowej do odp poziomu to 4,2l
ale w praktyce (jak to zwykle bywa jest inaczej niż w teorii) wchodzi 3,5l
i nie ważne czy to jest avant, cabrio czy sedan...
jean_pierre skoro ostatnio wlałeś 4,2l to sprawdz proszę czy poziom nie jest za wysoki... na 99% jest.
-
- Forum Audi 80
- darecki2010
- Forum Audi 80
I ja się podzielę swoimi uwagami na temat wymiany, pierwszy raz jak wymieniałem olej to wlałem 4l i stan oleju był równo między min a max, później jak wymieniałem olej to wlazła mi tak 3.5-3.6 i wskazanie było też na równo między min a max na bagnecie, filtr oleju wymieniałem na ten sam dwa razy bosch i prawdę mówiąc przed sezonem znowu będę zmieniał i się zastanawiam ile wlezie
zgredek27, jak kupisz bańkę 4l starczy Ci do wymiany
zgredek27, jak kupisz bańkę 4l starczy Ci do wymiany
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
według książki do 1Z powinno wejść 3,5 litra oleju.ja już kiedyś pisałem pytanie na podobny temat i opinie były róże.jednym wchodziło trochę ponad 3 litry innym trochę ponad 4 litry a jeszcze innym po środku.co ciekawe większość miała ten sam filtr oleju więc skąd te rozbieżności?? ja zawsze daje filtr o oznaczeniu Op525/1 czy to filtrona czy innej firmy.filtry te co do wielkości są identyczne i zawsze wchodzi mi nie więcej niż 3,2 - 3,3 litra oleju i to jest stan na max (olej kończy się przy górnym załamaniu miarki) więc dlaczego u znajomego który ma ten sam filtr oleju wchodzi oleju prawie 4 litry?? nikt nie umiał na to odpowiedzieć.także moja rada nie zastanawiaj się nad ilością oleju ile ma wejść tylko wymieniaj i jeździj <ok> aha no i jeszcze jedna sprawa.wszystko tez zależy jak kto patrzy na bagnet.czy dla niego max to jest ta część kratkowana na tym wygięciu górna część wygięcia... a tu masz link do tego tematu: https://audi80.pl/b4-1z-ile-oleju-si ... iarka+olej