[80 B3 BP+LPG JV 1.8 90 KM] Jaki kupić olej silnikowy
[80 B3 BP+LPG JV 1.8 90 KM] Jaki kupić olej silnikowy
Siema mam pytanie odnośnie oleju silnikowego otóż poprzedni właściciel lał Lotos mineralny 15W40 przy wymianie zalałem taki sam. Teraz mam kolejną wymianę i tu mam dylemat kupić taki sam czy Lotos mineralny 15W40 do silników zasilanych gazem. Dziś taki zauważyłem w sklepie i mam pytanie czym się różni jeden od drugiego?
Ostatnio zmieniony 29 sty 2013, 11:23 przez Soniak87, łącznie zmieniany 1 raz.
- percevalle
- Audi 80 Klub
- Przemo80b3
- Forum Audi 80
Re: [80 B3 BP+LPG PM 1.8 90 KM] Jaki kupić olej silnikowy
Ja też kiedyś miałem dylemat. Gdy kupiłem auto nie wiedziałem jaki olej był zalany, więc zalałem mineralny (właśnie Lotos, do silników z LPG, a dokładniej Lotos Gas ).Soniak87 pisze:Siema mam pytanie odnośnie oleju silnikowego otóż poprzedni właściciel lał Lotos mineralny 15W40 przy wymianie zalałem taki sam. Teraz mam kolejną wymianę i tu mam dylemat kupić taki sam czy Lotos mineralny 15W40 do silników zasilanych gazem. Dziś taki zauważyłem w sklepie i mam pytanie czym się różni jeden od drugiego?
Nie jest to jakiś wyszukany olej, bo kosztuje niecałe 60zł za 5L. Ja musiałem coś wlać, bo miałem parę wycieków z silnika (uszczelka misy i pokrywy zaworów), olej dolewałem co jakiś czas, i zmieniłem ten ''olej'' po 7tys. przebiegu, po spuszczeniu ten olej był jak woda Bardzo rzadki.
Teraz zalałem Castrol Magnatec 15W40 i jak na razie nie narzekam. Za 4L bańkę płaciłem 70zł, tak więc 10-20 zł więcej od Lotosu, a różnica jest, a na oleju lepiej nie oszczędzać, przecież 20zł to nie majątek
Filtr należy koniecznie wymienić. I należy to robić przy każdej wymianie oliwy. W zasadzie to z tym filtrem nie powinieneś tutaj wyskakiwać tylko wymieniać bez gadania. Filtr najtańszy kosztuje ok. 15zł czyli tyle co paczka fajek i dwa browary.Soniak87 pisze:Ok Dziękuje za pomoc, to kupie teraz teraz lotos gas (chwilowy brak gotówki na lepszy) a następnym razem postaram się coś lepszego wybrać oczywiście z waszą pomocą. A filtr oleju też zmieniać prawda? Ostatnią wymianę oleju wraz z filtrem miałem rok temu tj jakieś 12tys km
- Przemo80b3
- Forum Audi 80
Znając życie i niektórych użytkowników Audiczek(nie mówię tutaj o koledze Soniak87) to robią to albo z powodu ograniczenia kosztów albo z lenistwa(nie wymieniają filtrów). To torchę tak, jak by własnemu dziecka nalać do talerza ciepłej zupy a samego talerza nie umyć- takie trochę porównanie nie na miejscu, ale prawdziwe.Przemo80b3 pisze:To znaczy :?: Jak mówią :?:Soniak87 pisze:Dzięki upewniam się tylko z tym filtrem gdyż każdy mówi inaczej.
- Przemo80b3
- Forum Audi 80
- percevalle
- Audi 80 Klub
- Przemo80b3
- Forum Audi 80
Nie kupuj żadnego Lotos Gas !!!
Jak masz stary zmęczony silnik i na dodatek z gazownią to kup dobry olej, może być mineral. Napewno taki był wcześniej zalany. Polecam Valvoline Max Life 110 zł za 4 Litry, ale naprawde jest ogromna roznica w kulturze pracy silnika. Po przejechaniu 2 tyś km auto lepiej odpala nie słychać stukających szklanek na zimnym silniku. ma większą kompresje bo gary sie troche uszczelniły no i nie żyga tak olejem z pokrywy zaworów.
Jak masz stary zmęczony silnik i na dodatek z gazownią to kup dobry olej, może być mineral. Napewno taki był wcześniej zalany. Polecam Valvoline Max Life 110 zł za 4 Litry, ale naprawde jest ogromna roznica w kulturze pracy silnika. Po przejechaniu 2 tyś km auto lepiej odpala nie słychać stukających szklanek na zimnym silniku. ma większą kompresje bo gary sie troche uszczelniły no i nie żyga tak olejem z pokrywy zaworów.